Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Tervezés, Kivitelezés Tisztító szalonok tervezése: II. rész

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Tisztító szalonok tervezése: II. rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2009. november 16. hétfő, 00:00

A szalonok hangulatvilágítása

szalonok hangulatvilágítása

Cikksorozatunk második részében a tisztító szalonok hangulatvilágítására fókuszálunk.
Az, hogy melyik világítási rendszert kell alkalmazni, alapvetően függ a munkahely környezetétől és az ott elvégzendő feladatoktól. Azokban a termekben, amelyekben a textíliákat tisztítják ezért más fényviszonyok szükségesek, mint ott ahol a vevőket fogadják.
Hubert Berktold, a Berktold tervezőirodából az árusító- és vevő terek berendezéseivel foglalkozik. Már 130 tisztítót hozzásegített az új üzletépítési elgondoláshoz, tervében a helyes fényekkel is felszerelte az üzletet. A világítás három különböző variációjából indult ki az eladótéren belül.

Először az alapvilágítást határozta meg, aminek kb. 500 Lux–ot kell elérnie, hogy elegendő fényt kapjon a terem. Itt 26 Watt-os kompaktégőket, leginkább energiatakarékos izzókat használ. Mindig a helyiség magasságától és a plafon minőségétől függ a helyes világítás meghatározása. Berktold úr tapasztalatai alapján több textiltisztítóban kizárólag neoncsöveket alkalmaznak. Miért jár el ő máshogyan ezen a téren? Ő megpróbál a fénnyel hangulatot teremteni. Ehhez olyan világítást kell létrehozni, amin keresztül az eladótérben világos és némileg sötétebb szakaszok keletkeznek.
A második változat a pultot érinti. Itt spotlámpát alkalmaz, ami ezen a helyen célzott kiegészítő fényt nyújt. 800 – 900 Lux dominál, amivel adott esetben az átvételnél, illetve az elvitelnél a károk, hibák jól felismerhetőek.
Hangulatvilágítás Végül következik a tisztító szalon dekor világítása. Fényoszlopokkal, fényládákkal és Display-kel a falon, high- tech atmoszféra érhető el a vevőtérben, illetve a kirakatban. Ilyen módon akár szöveget is meg lehet jeleníteni és a vevőket informálni lehet az üzlet tevékenységéről. Akár az is lehetséges, hogy fényoszlopokat helyezzenek el a bolton kívül és ezzel kivilágított útmutatót állítsanak egyenesen magához a szolgáltatóhoz.

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.