Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Felhasználói kérdések PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2010. szeptember 17. péntek, 00:00

Újrahasznosítani az elhasznált vizet

  víz újrahasznosítása
Nemrégiben a Bepatek Kft. egyik kiemelt partnere, aki mosodájában 3 db Ipso mosó-csavarógépet használ, a következő kérdéssel fordult a cég szakembereihez:
Létezik-e olyan technológiai megoldás, amellyel a már felhasznált víz újrahasznosítását lehetne elérni? Ezzel csökkenteni a vízfelhasználás mennyiségét, és így költségeit.

A szakember válasza:

A víz újrahasznosításában mi mint gépszállítók csak érintőlegesen vagyunk benne. A mosógépeknek a következő lehetőségekkel kell ehhez rendelkeznie:
- dupla leeresztőszelep
- három víz-beeresztőszelep
- szabadon programozható vezérlés, mely segítségével lehetséges a kívánt szelepeket vezérelni.
 
Az IPSO gépeken standard a 3 víz-beeresztőszelep, a vezérlés is megfelelő, a dupla leeresztőszelepet azonban opcionálisan lehet kérni. Utólagos felhelyezhetőségét igény esetén vizsgálnunk kell. Elvileg megoldható egy 3 utas szelep utólagos beépítése a csatornarendszerbe is (minden gép után), de ez elég bonyolultnak tűnik.
 
A visszaforgatáshoz szükséges továbbá:
- megfelelő szűrő
- gyűjtőtartály, melyből szivattyúval egy másik tartályba szivattyúzzák a vizet (ebben a tartályban gondoskodni kell arról hogy állandóan legyen víz)
- nyomásfokozó-szivattyú
 
A tartályoknak üríthetőnek és tisztíthatónak kell lennie. A gyűjtőtartályhoz a géptől külön csövet kell kiépíteni. A tartályok méretét az alkalmazott mosási technológia határozza meg. Általában az öblítővizeket hasznosítják előöblítésre vagy előmosásra. Ennek pontos menetét a mosószer forgalmazó technológus határozza meg. Fontos a mosási technológia ismerete. Amennyiben pl. a program 1 főmosásból és 2 öblítésből áll, úgy nincs mit hasznosítani. Előmosás, főmosás és háromszori öblítés esetén pl. 1 kg ruhánál ca. 3-4 liter víz forgatható vissza. Napi 600 kg textília mosásánál ez ca. 2 m3 víz/nap.
Magyarországon 3-4 mosószer forgalmazó cég is foglalkozik vízvisszaforgatással, azonban úgy tudjuk valóban nagyobb teljesítmények esetén. Bizonyos esetekben nem csak a vizet, hanem a főmosás hőjét is hasznosítják hőcserélőn keresztül.
További információért forduljon a Bepatek Kft. szakembereihez közvetlenül. Tel: 06-23-521-521/1, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.