Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Esettanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. november 19. péntek, 00:00

Nehéz foltok: zöldség, fehérje, festék

céklafolt
Folytatjuk korábbi szakcikkünket, és újabb tisztítási kihívások megoldásában próbálunk segítséget nyújtani a mosodai szakemberek számára.
Hogyan távolítsanak el különböző makacs foltokat, amelyeket a következő anyagok okozhatnak: zöldség, fehérje, penész, tinta, festék, szén.
Olvassa el a az angol Laundry and Cleaning News legújabb számában publikált szakmai cikket.

Zöldség és fehérjefoltok

zöldségfolt A cékla és gyümölcslé maradványok nagyon nehezen kezelhetőek, ha hagyjuk megszáradni a ruhán. Oxidálódnak, sötétebbé válnak, és jól megkötnek a cellulóz által a pamut ruhákban.
A fehérje foltok teljes mértékben eltávolíthatók mielőtt azok megszáradnak. Abban az esetben nem fog menni, ha „megfőzzük” a ruhát, vagy normál mosással próbálkozunk.
Az ilyen típusú foltok csak egy jól megtervezett fehérítő eljárásra reagálnak, de gyakran ügyelni kell arra, hogy a ruha károsodásának kockázatát a minimálisra csökkentsük.
Egy enyhe eljárással javasolt kezdeni, nátrium-karbonát használatával. Mindkettőt áztassuk forró 5%-os oldatban, vagy mossuk 60 Celsius fokon 5-8 percig 5g/kg nátrium-karbonát porral. Ennek el kell távolítania az összes foltot, főleg a makacsabb szennyeződéseket.

Penész és festék elszíneződés

penészfolt Az alábbi eljárást szintén lehet alkalmazni, a makacs zöldség és fehérjefoltok esetében is.
Érdemes áztatással kezdeni, amelyhez az ideális tartály mérete 200-400 literes. Készítsen elő egy oldatot  hipóval (nátrium hypochlorite 0,25-0,5 g/liter klórral), amelyet jól keverjen össze, hogy egyenletesen keveredjen el az oldószer. Ezután tegye bele a piszkos, foltos darabokat egyenként. Soha ne dobja a ruhadarabokat, mert a kifröccsenő oldat maró hatású és a cipőt is foltossá teszi. Hagyja a ruhát 30 percig az áztatásban, majd ez után ellenőrizze 15 percenként, hogy a foltok még látszanak-e. Amennyiben 4 óra után még van olyan textília, amelyen megmaradtak a foltok óvatosan vissza kell helyezni őket a mosógépbe és kimosni őket.

Szén és tinta

A cement maradványok és a beszívódott szén eltávolíthatóak egy egész éjszakás áztatás során 5-7%-kos oldatban, egy jó minőségű szintetikus mosószer segítségével. Az eljárás sikeressége több mint 75% lesz, és az oldatot érdemes melegen tartani, amely tovább növeli az eredményt.
Az egész éjszakás áztatás után óvatosan át kell helyezni a ruhadarabokat a mosógépbe, és egy normál mosási programot beállítani.
Néhány folt, mint például a körömlakk, vagy a festék nagyobb fokú speciális lokális kezelést igényel, de talán ezeket érdemesebb vegytisztítással eltávolítani.
A zsebben felejtett és tintát eresztő tollak szoktak még nagy problémát okozni a mosodák számára. Ha a tollat nem találják meg, és belekerül a szennyes közé, nem csak az egész töltetet színezi meg a kifolyó tinta, de sajnos az eredeti tinta foltot sem lehet majd eltávolítani.
Ha a tinta már foltot hagyott a ruhán, akkor mindenképpen a mosás előtt szükséges először kezelni.

Amennyiben szeretne havonta mosodai témájú cikkeket olvasni, kattintson a linkre.

Kapcsolódó cikkeink:

Nehéz foltok I.:rozsda, fémes foltok

Gyöngyök és gombok, szárítási problémák

Törölközők minőségének megóvása

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.