Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Termék, Technológia Tisztító szalonok tervezése: világítás I.rész

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Tisztító szalonok tervezése: világítás I.rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zsibrita Krisztián   
2009. október 22. csütörtök, 00:00

Milyen a megfelelő világítás a tisztító szalonokban?
tisztítók helyes világítása

Rossz világításnál gyorsabban elfárad az ember.

A munkahelyi fényviszonyok nagyban befolyásolják a dolgozó személyek teljesítményét, motivációját és közérzetét. A munkahelyeken, ahol a textiltisztítás különböző tevékenységeit végzik a világítást mindenkor egybe kell hangolni a feladatokhoz szükséges fénnyel. A gépeknél ezért más fényt alkalmaznak, mint az átvételi pultnál. A megfelelő fényt nemcsak a világosság határozza meg, mindez több tényezőtől függ, amik együttesen a minőséget és ezzel az uralkodó munkahelyi légkört is meghatározzák. Amennyiben kiegyensúlyozott és a mindenkori munkával egybehangolt fény dominál a dolgozók teljesítménye is emelkedik. Kevésbé fáradnak el és a munkahelyi balesetveszély is csökken

 

Mégis hogyan lehet eltalálni a megfelelő fényt minden egyes munkahelyhez?

A jó világítás alapját, valamint minőségi ismertetőjegyeit a DIN EN 12464 számú irányelvben rögzítették. Az első fejezetben szabályozzák a munkahelyek belső tereinek világítását és definiálják a korrekt világítás lényeges követelményeit. Megadják mind a megfelelő világosság eléréséhez szükséges legalacsonyabb értéket és világításerősséget, mind a fényesség és energiafelhasználás engedélyezett mennyiségét. Azon a területen, ahol azokat a feladatokat végzik, amelyekhez jó fényviszonyok szükségesek ezen szabványokat kell alkalmazni. Mindezeknél figyelembe veszik a komfortos látást, vagyis a jó közérzetet is. Ezt főképpen a világosság elosztása és a lámpafények színei befolyásolják. Az osztrák egészségportál „Gesundleben.at” ezzel összefüggésben a következőt tanácsolja: „A lámpának a munka során semmi esetre sem szabad vakítania. Meleg – fehér, vagy semleges fehér lámpafény tesz jót a szemnek. Figyeljenek arra, hogy a teremben minden lámpának ugyanolyan színű fénye legyen.”

A fényforrások kiválasztása és elhelyezése.

A fényforrások elhelyezésekor a cél lehetőleg magas hatásfok elérése és ezzel egyidejűleg az energia megtakarítás. Mindezt úgy kell alkalmazni, hogy az idősebb munkavállalóknak is, akiknek több fényre van szükségük és például az esti sötétedéskor is magasabb világításerősséget lehessen beállítani. A jó fény elejét veszi a kifáradásnak és segíti a munkahelyi balesetek elkerülését. A német hivatalos balesetbiztosító adatai szerint mintegy 300 Lux fényerő szükséges a nagy munkaterületekhez, valamint 750 Lux azokon a nagy területeken ahol az ellenőrző feladatokat végzik. Lux az a mértékegység, ami a megvilágítás erősségének egységét adja meg.

Több vizsgálat alátámasztja, hogy a munkahelyi balesetek száma a világításerősség növelésével egyidejűleg csökken. Mindez kiváltképp az idősebb munkavállalókat érinti. Egy 60 éves dolgozó kétszer nagyobb világításerősséget igényel, mint 20 éves kollégája ahhoz, hogy ugyanaz a világosságérzete legyen. A legjobb megoldás ezért az lenne, ha minden dolgozó számára egyénileg illeszkedő világítást biztosítanának munkahelyükön, vagy az egész terem világítását az idősebb dolgozók szükségleteihez igazítanák.

Alapvetően ott hasznos a konkrét munkaterületre irányított világítás, ahol az alkalmazottak hosszabb ideig ugyanazon a helyen dolgoznak, mint például a mángorlónál. A jó teremvilágítás mellesleg minden tevékenységi területen megkönnyítheti a munkát.
A textiltisztítók klimatizált termei megfelelőek és emellett nincs biztonsági kockázat sem. A vegytisztítók számára pedig robbanásvédett világítás ajánlott.

Energiatakarékossági szempontok.

A világítás energiatakarékos tervezésénél a nappali fény kiegészítő használata, illetve a mesterséges és nappali fény kombinálása segíthet. A mesterséges világítást csak akkor kell bekapcsolni, amikor a nappali fény már nem elegendő. A legjobb esetben a mesterséges fényt automatikusan szabályozzák. Ez a megoldás lehetővé teszi az állandó világítási szint elérését, ahol a két világítás módot a külső világosság szerint lehet variálni.
Az energiatakarékosság magára a világító eszközre is vonatkozik. A Luxo vállalat szerint a neon- vagy kompakt neon lámpák kevesebb energiát használnak és tartósabbak a villanykörtéknél. Ezen kívül érdemes beépíteni elektromos időzítő kapcsolót, amivel a világító berendezések élettartama hosszabbítható. Nem villognak, nem vibrálnak, amivel további energiát lehet megtakarítani.

Következő hírlevelünkben folytatjuk a témát, a helyes hangulatvilágítás kialakításával és a tisztító szalonok dekor világításával.

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.