Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Folttisztítás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. január 21. csütörtök, 12:39

Foltkezelési útmutató I.rész

  folttisztítás

Egy újabb cikksorozatot indítunk, amelyben a folttisztítás elméleti tudnivalóit és gyakorlati lépéseit fogjuk 3 részben ismertetni.
Kevés szakmai anyag kerül publikálásra a textiltisztítás területén, így reményünk szerint sok hasznos információval tudjuk bővíteni
szakmai érdeklődő közönségünk tudását.

Az első részben a foltfajtákat definiáljuk, és különítjük el, majd röviden szólunk a foltkezelés segédanyagairól. A második részben maga a tisztítási séma kerül majd
bemutatásra, a munkamódszer részletezésével. Végül az utolsó részben kis szál-.és színezékismertetőt közlünk.

ELMÉLET:

Ahhoz, hogy eredményes tisztítást lehessen elérni 4 tényezőnek kell összhangban állnia:
- detasálószer (folttisztító szer)
- mechanika (berendezés)
- hőmérséklet
- víz
Az egyes tényezők jelentősége a folt fajtájától függ. Egyes foltoknál a folttisztítószerek főleg a mechanikával együtt hatnak (pl: lakkfoltok). Másoknál a víz oldóereje segít a detasálószerrel együtt a folteltávolításban (pl: cukorfoltok). Mégsem a folt oldása a döntő, hanem a holdudvarmentes öblítés és szárítás is, amely az egyes eljárások szerint a tisztítóberendezésben, vagy a folttisztító asztalon megy végbe.
Foltfajták:

Mielőtt a tisztítás különböző módszereivel foglalkoznánk, ismertetjük a foltok fajtáit, ezek alkotórészeit és eltávolítási lehetőségeit. Természetesen a különböző foltfajták, különböző munkamódszereket, különböző detasálószereket követelnek. Egy rossz kezelés megnehezítheti a folt eltávolítását, akár oda is vezethet, hogy a folt többé már nem eltávolítható.

A leggyakoribb foltfajtákat okozzák:

fehérje

tannin (csersav)

cukor

keményítő

színezék

1. Fehérjefoltok: (vér, tej, tojás stb.)

Ezek merev foltok, amelyek éles, többnyire sötét szélűek. Körömmel végzett dörzsölés hatására gyakran világosodnak. A fehérje friss állapotban gyengén alkálikusra beállított mosóaktív anyagok kombinációjával - 1: NEOCRYL EW, Unisol 1 - oldható. A régi vagy beégett foltoknál többnyire enzimtartalmú detasálószeres kezelés segít, pl.: NEOCRYL BL. Ügyelni kell arra, hogy a fehérje hő hatására (45°C-tól) és savak hatására (pl. gyümölcsfolt eltávolításnál) koagulál és ezért gyakran már nem távolítható el.

2. Tanninfoltok: (gyümölcs, zöldség, kávé, tea, cola, bor stb.)

Ez a foltfajta okozza a legtöbb problémát a tisztításnál, mivel a tannin cserzőanyag a fehérje szálakkal (gyapjú, selyem) kémiailag kötődik. A folt ezáltal fixálódik. Öregedés során, valamint hő hatására, vagy erős alkáliák pl.: nátronlúg hatására, a friss állapotban nehezen felismerhető foltok sárgásbarnára színeződnek. A tannin savas közegben oldódik. NEOCRYL OK ill. Unisol 2 úgy van beállítva, hogy a cellulóz szálakkal (pl: pamut, len) műselyemmel lejátszódó savas reakciók ezeket és a színezékeket ne roncsolja.

3. Cukorfoltok: (gyümölcs, nád- és répacukor)

A cukor kezelt állapotban is vizes közegben oldódik és ezért semleges vagy gyengén alkálikus detasálószerrel is - mint NEOCRYL NAS, NEOCRYL EW vagy Unisol 1 - oldódik. Azok a foltok, amelyek gyümölcscukor tartalmú anyagokból származnak, hő hatására (50 °C fölött) sárgától-barnáig elszíneződnek (ezek az u.n. melanoidin foltok), a fehérje szálakkal reagálnak és gyakran már nem távolíthatók el.

4. Keményítő foltok: (rizs, burgonya, kukorica stb.)

Ezek részben vizes közegben oldódnak, részben csak megduzzadnak. Ez azt jelenti, hogy egy semleges mosószer kombinációval történ kezelés (NEOCRYL NAS), egyidejű mechanikai kezeléssel (kefe vagy spatula) sikeres lesz.

5. Színezék foltok: (tinta, golyóstoll, lakkok stb.)

Itt különbséget kell tenni a pigmentek (lakkban) és az oldott színezékek (pl.: tintában, golyóstollban) között, ahol az oldott színezék vizes, vagy nemvizes (oldószer, zsír vagy viasz) közegben fordul elő. Azokat a foltokat, amelyeket pigmentek okoznak, nem lehet fehérítéssel eltávolítani. Itt a megfelelő oldószer-kombinációt - NEOCRYL LA, NEOCRYL KL, NEOCRYL TI, Unisol 3, 4 - mechanikai módon is támogatni kell. Oldott színezék esetén először a színezék hordozó anyagot (zsír) oldjuk, amikor a színezék nagy része is eltávozik. Az esetlegesen visszamaradt rész gyakran egy után kezeléssel NEOCRYL RO – vagy NEOCRYL FO-val eltávolítható. Amennyiben szükséges, egy óvatos fehérítést lehet végezni NEOCRYL TA-val.

segédanyagok Segédanyagok:

A segédanyaggyártónak el kell érnie azt a lehetőséget, hogy kiválasztott mosószer-kombinációval, alkalmas szerves oldószerekkel és a lúgosság, savasság helyes beállításával a folteltávolítás maximális legyen. Ügyelnie kell arra, hogy a vegyszerek helyes alkalmazásakor ne legyen színezék, vagy szálkárosodás. A detasálószerek hatását gőzöléssel (= hőmérséklet+nedvesség) jelentősen növelhetjük. Szükséges lehet a kezelt folthelyeket detasálópisztollyal felmelegíteni (figyelem fehérjénél és gyümölcscukornál). Ha nem mutatkozik hatás, kiöblítjük és egy másik terméket teszünk rá. Megkülönböztetünk univerzális- vagy száraz detasálószereket és nedves detasálószereket.

Univerzális detasálószerek:

Tartalmazhatnak vizet, amelyek gépi alaptisztításnál kiöblíthetők. Ide tartoznak:

a.) speciális bekefélő- és szórószerek FLAROSOL 31 N, FLAROSOL FRESH stb.

b.) elődetasálószerek Unisol l, Unisol 2, Unisol 3,Unisol 4.

c.) utódetasálószerek NEOCRYL NAS, NEOCRYL EW, NEOCRYL OK, NEOCRYL KL, NEOCRYL TI.

Nedves detasálószerek:

Kis mennyiségű emulgátort tartalmaznak, ezért a detasáló asztalon meg kell szárítani. Ha ez a lehetőség nem adott, akkor egy speciális bekefélő- vagy szórószerrel, vagy tisztításerősítővel befedjük és újból gépben tisztítjuk. Ide tartoznak NEOCRYL BL, NEOCRYL RO, NEOCRYL FO, NEOCRYL TA.


 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.