A megfelelő ipari mosógép kiválasztása

Mosoda kialakításán gondolkozik? Vagy a meglévő mosodájában bővítést tervez? Ha tanácstalan a megfelelő teljesítményű, vagy típusú ipari mosógép kiválasztásában olvassa el a világ egyik legnagyobb professzionális mosodai berendezéseket gyártó amerikai tulajdonban lévő vállalat tanácsait. Cikkünkben szeretnénk segítséget nyújtani a megfelelő méretű ipari mosógépek kiválasztásához, a mosoda tervezéséhez lépésről-lépésre.

Első lépés a kapacitás meghatározása, azaz a mosandó textília mennyiségének kiszámítása. Ha megvan a napi szennyes adag nagysága, akkor el kell dönteni, hogy egy héten hány napot, 1 nap hány órát működjön a mosoda. Ipari gépeknél célszerű legalább heti 5 napra és napi 8 órára méretezni.

A mennyiség mellett lényeges a szennyes fajtája is, megkülönböztethető:

  • sík textília (ágynemű, szalvéta, abrosz, pamut vagy kevert szálas törölköző, konyharuha)
  • frottír
  • formaruha (köpeny, ing, nadrág stb.)

A mosógép kiválasztásához, tehát kiszámítottuk a kapacitást például minden napra 200 kg ruhát kaptunk, és heti 5 nap 8 órában szeretnénk mosni. Ekkor a heti szennyes mennyisége: 200 kg x 7 nap = 1400kg/hét. 5 nap=280 kg/nap. Átlagos esetben 8 óra alatt 8 mosási ciklussal lehet számolni. Ezért 280 kg: 8 óra = 35 kg/ciklus.

A modern mosógépek teljesen automaták, mikroprocesszor vezérlésűek, beépített centrifugával rendelkeznek, rozsdamentes acélból készülnek, rendkívül robusztus felépítésűek, élettartamuk 20 év (ipari körülmények közt). Teljesítményüket dobtérfogatuk határozza meg (pl. 100 liter). A dobtérfogatból lehet a száraz ruhára vonatkoztatott töltési súlyt kiszámolni, a textília szennyezettségi foka szerint. Normál szennyezettségnél a töltési arány 1:10, erősen szennyezettnél 1:13. Ez azt jelenti, hogy normál szennyezettségnél a 100 literes gépbe 100:10 = 10 kg ruhát, míg erősen szennyezettből (pl. konyharuha) 10:13= 7,7 kg ruhát lehet betenni. Az ipari mosógépeket 5 kg-tól 300 kg-ig gyártják. A csőmósok óránkénti teljesítménye akár 3000 kg-ot is elérheti.

Lényeges szempont a mosógép kiválasztásánál, hogy a mosoda emeleten lesz-e, vagy földszinten. A gépek egyik csoportját ugyanis le kell alapozni, hogy a centrifugálás során fellépő rezgéseket az alap elvezesse. A másik csoportjánál a gép teleszkópok és rugók segítségével rezgés-csillapítva van, ezért a rezgések kis részét adják csak a födémnek tovább, így ezek a gépek emeleten is telepíthetők. A rezgés-csillapított gépek tulajdonsága továbbá, hogy magas (800-1000 liter/perc) fordulatszámon centrifugálnak (míg az alapozást igénylő gépek csak 500 liter/perc fordulaton) ezért jóval kevesebb vizet kell szárítás során elpárologtatni. Ez gazdaságosabb mosást eredményez, miután a szárítás a mosási folyamat legenergiaigényesebb pontja, a rezgés-csillapított gépek bekerülési ára természetesen jóval magasabb. Ezért a választás több paramétertől is függ (mosoda nagysága, rendelkezésre álló energiák stb.)

Következő kérdés, hogy a szennyest milyen nagyságú töltetekre tudjuk felosztani. A fenti esetben például a kapacitásnak megfelel ugyan 1 db 35 kg-os mosógép, de a kisebb töltetek gazdaságos mosása nincs megoldva. Ha minden ruhaféléből 35 kg egységek jönnének össze, akkor az 1 gép tökéletesen megfelelne. Azonban, ha valamelyik ruhából pl. 40-60 kg van, úgy már célszerűbb 2 vagy 3 gépet választani, például 2 db 17 kg-t, vagy 2 db 10 kg-t és 1 db 15 kg-t.Remélhetőleg cikkünk segíti Önt a legmegfelelőbb gép kiválasztásában és a döntésben.

Bepatek Kft. a mosodai gépek forgalmazása mellett teljes körű megoldást kínál. Felméri a pontos igényt a helyszínen, segít a mosoda megtervezésében, a gépek elhelyezésében, sőt megszervezi, hogy működés közben megnézhessen a lakóhelyéhez közel egy mosodát, mielőtt vásárolna. A lényeg, hogy a mosógépeknek, szárítógépeknek és vasalóknak tartósnak és megbízhatónak kell lenniük. Így Önnek nem kell üzemkieséstől tartani, nem marad a nyakán a szennyes és tudja tartani az ígért határidőket.