A mop mosása házon belül

Szociális intézményekben, kórházakban, rendelőintézetekben háttérszolgáltatásként jelenik meg a takarítás, mely esetében előfordul e tevékenység elvégzésére külsős cég bevonása, azonban költséghatékonysági és higiéniai szempontokat is figyelembe véve a saját házon belüli megoldások kerülnek egyre inkább előtérbe.

A takarító tevékenységet önerőből megoldó intézmények számára számos technológiai megoldás létezik, a felszereltség, eszközállomány mára már a megfelelő higiéniát és hatékonyságot kell, hogy biztosítsa, hiszen ez a folyamat az egész intézmény fertőtlenítési rendszerének megelőző tevékenységként része.  A megfelelő takarítási metódusok alkalmazása jelentős költségmegtakarítást is jelent az intézmények számára.

A szóban forgó intézmények számára kifejezetten fontos a megfelelő tisztítási gyakorlat, hiszen fokozottabban van jelen a mindennapokban a fertőzésveszély, akár az MRSA (Methicillin-resistant Staphilococcus aureus) organizmusok elterjedése, melyek az általánosan használt antibiotikumoknak ellenállnak.

A naponta elvégzendő feladatok közé tartozik a padlózat fertőtlenítő felmosása, lehetőleg naponta kétszer, főként azokon a kritikus területeken, amelyekkel az ápolt személy érintkezik. pl. szaniter. A professzionális tisztításhoz ma már a megfelelően tisztán tartható mop felmosók ajánlottak, amelyek mosása napi szinten megoldható a megfelelő eljárással.

A mopok mosására két féle technológia ismeretes:
  1. Mosás szárítással: automatikus mosás funkcióval, magas fordulatszámú centrifugálással, majd szárítással
  2. Nedves tisztítás zárt rendszerben: A mosás zárt tartályban történik, ahol az utolsó öblítővízbe kerül a vegyszer, majd a centrifugálás következik alacsony fordulatszámon, s ez esetben nincs szükség szárításra, mert a felhasználás nedvesen történik.

Fontos, hogy a mopokat az első használat előtt 95 ̊C-on mossuk elő, amelynek hatásra megerősödnek a varrások és a szálak nedvszívó képessége javul. Elkülönítve szükséges mosni a mikroszálas, dörzsianyagból készült és az antibakteriális mopokat annak érdekében, hogy a különböző szálminőségű anyagok károsítsák egymást.

A padló tisztítása során durvább darabok is az anyagba tapadhatnak, amelyek nem csak a textíliát, hanem a mosógépet is károsíthatják, ezért célszerű azokat mosás előtt alaposan kirázni vagy kiporszívózni.

Fontos, hogy a mosódobban a textília akadálytalanul mozoghasson, mert így érhető el az optimális mosási eredmény. Ennek érdekében a dobot csak kétharmad részig töltsük meg maximálisan.

A mopok mosásakor ne használjunk öblítőszert, és a klórtartalmú vagy más agresszív fehérítőszereket kerüljük. Ügyeljünk arra a szárítás folyamán, hogy az ajánlott szárítási hőmérsékletet ne lépjük túl, mert úgy a textília szálai károsodhatnak. A mopokat lehetőség szerint szárazon tároljuk, mert különben penészfoltok jelenhetnek meg rajtuk.

A mop mosására alkalmazott mosógép rendszeres karbantartást igényel. Különösen ügyeljünk az alábbiakra:

– ellenőrizzük, hogy a mosódobban nincsenek-e szennyeződések, szüntessük meg azokat

– a mosóportartóból rendszeresen távolítsuk el a maradványokat

– ellenőrizzük a vízelvezető tömlőt, hogy a víz útja ne legyen akadályozva

A mosógép megfelelő karbantartása szempontjából elengedhetetlen a kötelező időközi szerviz betartása.