Hogyan optimalizáljunk egy mosodát? – video

Az Alba-Tex Mosoda – 2017-ben.

Mosodát üzemeltetni sokféleképpen lehet. Tudjuk, hogy a mai világban talán az egyik legfontosabb tényező egy vállalkozás esetében az alkalmazkodni tudás a gyorsan változó gazdasági környezethez, a piaci igényekre való azonnali reagálás képessége, akár innovatív, új szolgáltatások bevezetésével és nem utolsó sorban a szolgáltatások kiemelkedő minőségével. Állandó kihívás ez a székesfehérvári Alba-Tex vezetősége számára is, akik 2016-ban indítottak el egy optimalizálási folyamatot e célok elérése érdekében.

Az Udvardi és Társa családi vállalkozás keretében működtetett mosodát vette meg 2016-ban a Mem-Tex Cégcsoport az akkori gépparkkal együtt. Az üzem az Alba Ipari Park területén helyezkedik el, mintegy 3453 m2-n, melyből az épület maga 470 m2-t foglal el. Az eltelt egy év alatt számos változásnak lehetünk tanúi, amely magában foglalja a berendezések korszerűsítését további gépek beszerzésével, bizonyos folyamatok integrálását, kapacitásoptimalizálást és kapacitásbővítést. Ahogyan korábbi interjúnkban olvashatják, a térség adottságai miatt a mosoda profiltisztítás okán új ügyfélkört célzott meg ipari cégek és szállodák formájában.

Az eltelt időszak alatti változások főbb mennyiségi mutatóit az alábbi táblázat szemlélteti.

Alba-tex statisztika - BEPATEK
Alba-tex statisztika

Látható, hogy a profiltisztításnak és a folyamatok optimalizálásának köszönhetően a kezelt textilek mennyisége nőtt, de a kapacitásbővítést új, modern ipari berendezések beszerzésével is támogatták.

VEGAFOLD hajtogatógép
VEGAFOLD hajtogatógép

A korábbi családi vállalkozás gépparkját már a BEPATEK üzemelte be az általa forgalmazott berendezésekkel még 1998-ban, s most ismét részt vett a korszerűsítési munkában. Így került a régi típusú IPSO mosó-csavarógépek és ipari szárítógépek mellé két IPSO DR 075 típusú gázfűtésű szárítógép és a VEGAfold kompakt síkhajtogató stócolóval, mely kiválóan alkalmas a szállodákban, kórházakban használt ágyneműk, lepedők hajtogatására. A berendezés lehetőséget biztosít 1 pályán 2 hossz és 3 kereszthajtásra, illetve 2 pályán 2 hossz és 2 kereszthajtásra. A berendezés munkaszélessége 3300 mm, mozgatható munkaasztallal kombinált.

IPSO DR ipari szárítógép
IPSO DR ipari szárítógép

A mosoda a 60 és 25 kg-os IPSO mosó-csavarógépeken kívül, egy 36 és egy 23 kg-os IPSO DR 075-ös szárítógépet üzemeltet, melyek dobátmérője 940 mm, dobtérfogata pedig 634 liter. A dobok rozsdamentes acélból készülnek, nagyméretű pihefogó rendszer jellemzi őket, valamint nagyméretű ajtók, amelyek a ki- és bepakolást könnyítik. Komputervezérlésűek, elektronikus hőmérséklet-szabályzásra képesek, 3 programozható szárítási ciklussal rendelkeznek. Nagy előnye a berendezéseknek a gyűrődés-gátló funkció, továbbá az, hogy a kezelőszemélyzetnek nem kell forró ruhával érintkezniük az automatikus visszahűtés funkció eredményeképpen. Kimagasló jellemző az opcionálisan választható kétirányú dobforgás, mely által nem csomózódik össze a textília, egyenletesebb lesz a szárítás és lerövidül a szárítási idő is.

A mosoda további berendezéseit megtekinthetik összefoglaló videónkban:

További információ a berendezésekről: www.iparimosogep-bepatek.hu