BEPATEK Partnerlátogatás 2017. ősz – Park Inn by Radisson Sárvár

Hazánk nyugati részén, az ország első olyan településén tartotta a BEPATEK Kft. rendszeresen megszervezett mosodai Partnerlátogatását, amelyet 2012-ben hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánítottak. Ez a helység Sárvár, a vendéglátó pedig a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában található Park Inn by Radisson volt.

A rendezvény alatt, mely szakmai előadással kezdődött, Klauzer Sándor, beszerzési vezető volt a kalauz, aki bemutatta a mosodai beruházást, annak stratégiai szempontjait, majd megmutatta a szállodában két éve működő saját mosodát. A mindennapi praktikákba Pados Mónika, housekeeping vezető avatta be az érdeklődőket.

Miért döntöttek saját mosoda mellett?

Klauzer Sándor elmondta, hogy sok ágyneműt vissza kellett küldeni a mosodába, amíg külső helyszínen mosattak. Nem volt minden esetben megfelelő minőségű a mosott, vasalt textil, és ezt a vendégek is jelezték. A szálloda jó hírneve múlik a szolgáltatáson, tehát javítani kellett ezen. Az ágyneműk visszaküldése a mosodába folyamatos plusz költséget is jelentett.

Két éves kimutatások alapján most már bátran elmondható, hogy kb. 10%-kal alacsonyabb a mosodai költség, mint amikor külsős mosatást vettek igénybe. A Zalakaroson nemrégiben nyílt új szálloda esetében már a megfelelő méretű mosodai épületrésszel együtt tervezték a komplexumot, míg Sárváron adott helyen kellett megvalósítani a projektet.

Pados Mónika housekeeping vezető bemutatta a napi mosodai működés részleteit. Bevallása szerint félve kezdték el használni a nagy ipari gépeket, de sok segítséget kaptak a BEPATEK-től az indulásnál, így a kezdeti nehézségek és félelem is gyorsan tovatűnt.

Egy műszakkal kezdték az üzemelést, két 8 órás személyzettel, majd kis idő múlva áttértek a két műszakra. Általában reggel 5-től éjfélig dolgoznak a mosodai munkatársak átfedésekkel, de van, hogy kiemelt időszakban, ez főként nyáron van és ünnepekkor éjjel is dolgoznak. Jelenleg öt 8 órás munkatárssal üzemel a saját mosoda. Az új zalakarosi hotel minden textiljét Sárváron avatták be, innen került el első mosás után a textil a szállodába. Átlagosan 17ezer kg/műszak az alapkapacitás, de volt, hogy 26 -30 ezer kg-ot is mostak.

A szálloda mosodájában jelenleg három IPSO IY típusú mosó-csavarógép, két IPSO DR szárítógép és egy IPSO FCI 2600/500 prémium elektromos kalander szolgálja ki az egyre növekvő igényeket. Az IY magas fordulatszámú sorozatból egy 18 kg, egy 33 kg és egy 40 kg kapacitású berendezés üzemel, mind elektromos fűtésű. Az IPSO DR szárítógépekből egy a töltetaránytól (1:20 vagy 1:25) függően 25-31 kg-os és egy 40 – 51 kg kapacitású gépet vásároltak, amelyek szintén elektromos fűtésűek.