Gazdára talált az utolsó CERTUSS SC Junior

Ebben az évben fejeződött be a Junior SC gyártása a német CERTUSS üzemben, amely berendezés 2004 óta erősíti a gyártó cégek termelését Európa szerte. Az utolsó darab Magyarországon, a kereken 30 éve pálinkafőzéssel foglalkozó kistokaji Tyukodi Pálinkafőzdében került beüzemelésre.

A családi vállalkozás, mely a helyi lakossági bérfőzési igények kielégítése céljából alakult, 2009-ben vásárolta a BEPATEK Kft.-től az első ugyanilyen típusú berendezését, amellyel már az új, Kistokaj külterületén található telephelyen kezdték meg a főzést. Gőzfűtéses kisüsti technológiát alkalmazó berendezést építettek. A modern, energiatakarékos és magas minőségű berendezés beszerzésével az Európai Uniós normáknak is igyekeztek megfelelni, a kapacitásnövelésen túl.

Tyukodi főzde, jobbra a CERTUSS gőzfejlesztő

A CERTUSS gyorsgőzfejlesztőt a főzőkészülék fűtésére használják.

Emellett a hűtővíz újrahasznosításával is nagyban nőtt a főzde energiatakarékossága, valamint a hatékonysága, a mérőberendezések, a mintavevő csap, az automata vezérlés és a figyelő ablakok segítségével pedig folyamatosan nyomon lehet követni a cefre főzését.

Kép forrása: utazasadelid.blogspot.hu

Gyorsgőzfejlesztő alkalmazása a pálinkafőzés, illetve az italgyártás területén nem egyedi igény, számos más hazai példát is találunk a használatára, melyről korábbi cikkeinkben már olvashattak.

A CERTUSS SC sorozat mellett 2013-ban megjelent a CERTUSS TC változat a gőzfejlesztő piacon, mely már új generációt képvisel. A nagyobb teljesítményű Universal mellett pedig 2016-tól a Junior változat is elérhető. Mindkettőt az azonnali teljesítményszabályozás és a grafikus módon támogatott kezelés jellemzi.