Képes beszámoló – Törökország legnagyobb mosodájában jártunk

RFID (Radio Freqvency Identification), magyarul rádiófrekvenciás azonosítás már ismerősen hangozhat, hiszen találunk számos példát hazai mosodákban az alkalmazására. A 2004-ben jóváhagyott szabványoknak köszönhetően az RFID világméretű azonosító rendszerré nőtte ki magát, s a legkülönbözőbb területeken találkozhatunk ezzel a technikával a mosodai alkalmazáson túl is, ahol legfőképpen a vagyontárgyak (ágyneműk, törölközők stb.) nyomon követésére, valamint leltárak felvételére használják. Ilyen RFID megoldások fejlesztésére specializálódott az isztambuli USTEK gyár, amelynek leányvállalata a meglátogatott „PAK Laundry”.

A 30 éves múltra visszatekintő cég családi vállalkozásból indult, jelenleg egy 5 szintes épületben folyik a fejlesztés, gyártás és egyben két szinten a mosoda üzemeltetése is, amely végleges kialakítást követően 100 tonna textilt képes kezelni naponta. Az üzemben napi 15 órában 200 alkalmazott dolgozik összesen. A mosoda 2400 m3  víztároló kapacitással rendelkezik, s az esővizet is felhasználják a mosási folyamatokhoz. Az UHF alapú technológiával foglalkozó cég 2006-ban alakult, s elmondható, hogy az első olyan globális vállalkozás, amely teljes körű RFID monitorozásra képes az ipari mosodák folyamatainak területén. A rádió frekvenciás textilszállítási rendszer lehetővé teszi, hogy a mosoda és az ügyfél fizikai helye között az erre a célra szolgáló terminálok és a felhőrendszeren alapuló technológia segítségével, akár a hét minden napján és órájában folyamatos legyen a szállítás. ( l. alábbi ábra)

Leolvasó kapu – USTEK, Isztambul

Az USTEK gyár kétszintes mosodájában a legmodernebb csőmosó rendszerrel dolgoznak, a terület nagysága jól látható a képen.

Fotók: Rákos Csaba
A cikk az USTEK jóváhagyásával került publikálásra.