Új belső dizájn, új mosodai gépek a Hilton Budapest szállodában

1992-t írunk, mikor az első mosodai berendezéseit szállította a BEPATEK a Hilton számára.  Ma 13 géppel dolgoznak a saját mosodában, melyből 5-öt idén szereztek be.  A Hilton Budapest folyamatos megújuláson megy keresztül, 2016-ban új bejárat készült az északi szárnyban, de elsőként újult meg a lobby és a recepció is, valamint a Lobby Café & Bar és az Executive Lounge.

Nincs egyszerű dolga a Hilton vezetésének, amikor felújításról van szó, hiszen szigorú műemlékvédelmi szempontokat, környezeti adottságokat kell figyelembe venniük. Gondoljunk csak a IV. Béla által építtetett domonkosrendi kolostorra, amelynek maradványait az ötcsillagos hotel Dominikánus udvara magában rejti. A szálloda, amely eredetileg a Mathias Rex nevet viselte volna, tulajdonképpen régészeti maradványokra épült, többek között a kolostor mellett egy 16. századi jezsuita kollégiumra. A Hess András téri homlokzat korabeli arculatának megtartása kifejezetten fontos a belső városkép miatt.

1968-ban vált egyértelművé, hogy egy általános iskola helyett Hilton Szálló épül a Várnegyedben. Az építésze Pintér Béla, aki koncepciójában különös gondot fordított a rendelkezésre álló 38 000 nm-es terület a budai városkép egységének megőrzésére.

Az épület legelső belsőépítésze Lőrinczi Edit volt, a 2015-ös felújításokat az angol Goddard & Littlefair tervei alapján végezték, a tervezőiroda a 2015-ös London Design Awardon aranydíjat kapott. A fogadóterek felújítása után, az északi szárny 136 szobája következett a hozzá kapcsolódó folyosókkal. A buszokkal érkező csoportokat a forgalomtól elzárt területen fogadják a Hunyadi János út felől, ahonnan egy 300 ezer éves barlangrészen átsétálva, majd lifttel érkeznek a recepcióhoz a vendégek.

Jelenleg 322 elegáns szoba, köztük 23 apartman, és az elnöki lakosztály várja a látogatókat.

A szolgáltatások tekintetében az öt csillag beszédes, és érvényes a 240 vendég kiszolgálására alkalmas ICON étteremre is. A 24 rendezvényhelyszín összesen 660 fő befogadására alkalmas, a szállóvendégek és az éttermi forgalom már a kezdetektől indokolttá tette a saját mosoda kialakítását. Így szerezték be a meglévő, jól bevált berendezések mellé a 2017-ben a három darab, egyenként 55 kg kapacitású IPSO prémium, gőzfűtésű mosó-csavarógép, valamint két darab 51 kg kapacitású szintén gőzfűtésű IPSO prémium szárítógépet.

A mosoda jelenlegi vezetője, Ion Katalin elmondta: egy korábbi mosoda felújításakor ismerkedett meg a BEPATEK által forgalmazott gépekkel. Véleménye szerint géppark választékuk rendkívül széles, a piacon reális árért jó minőségű berendezéseket tudtak vásárolni, és segítséget kaptak a mosoda kialakításához is, hogy az igényeknek megfelelő legyen. Bár több ajánlatot is kértek, összességében az árat, a gépek kapacitását és a szállítási feltételeket is figyelembe véve döntöttek a BEPATEK mellett.

Jelenleg kizárólag a szálloda textiljeit tisztítják, főként sík, frottír textilt, munkaruhát, vendégruhát és szobai textíliákat, heti 4 munkanapon, reggel 6-tól délután fél 3-ig. Napi 2030-2100 kg szennyessel dolgoznak., melyből a napi 8 órás műszakban 10 fő van beosztva váltásban. 13 mosodai dolgozóból 10 dolgozik váltott műszakban napi 8 órában. A napi beosztást tekintve 7 fő dolgozik az általános termelésben, és 3 fő a vegytisztítóban, a vendégruha részlegen, a varrodában, munkaruha területen, valamint a raktárban. A tervek szerint januártól 3 külsős partner részére is szolgáltatnak. Számításaik szerint az új mosoda kialakításába fektetett összeg 2 éven belül térül meg.  Az IPSO berendezésekkel elégedettek, tisztító hatásuk megfelelő.

A negyvenéves szálloda idén a Day Holiday Kft. által rendezett díjátadón a legjobb hazai ötcsillagos konferenciaszálloda címet is kiérdemelte.  A tulajdonos Danubius Hotels Grouphoz 20 magyarországi, 1 londoni és további 21 közép-európai szálloda tartozik.

 

 

Forrás:

Ion Katalin – mosodavezető
Sajtóközlemény: https://www.danubiushotels.com/hu/sajtoszoba/magyarorszag/budapest/hilton-budapest

Fotók:
http://epiteszforum.hu/galeria/a-varfalon-tul-a-hilton-budapest-eszaki-szarnyanak-bejarata/203746

Szálloda műemléki konzerválással:
http://lechnerkozpont.hu/cikk/szalloda-muemleki-konzervalassal