Ne szárítsa túl a textilt! – elmondjuk, miért

A mosodák a mai napig nagy energiafelhasználók. Az emelkedő árak és a megnövekedett verseny miatt igyekeznek csökkenteni a költségeket, s különösen igaz ez az energiaigényes szárítási folyamatokra. A gépgyártók, beszállítók pedig újabb fejlesztésekkel reagálnak erre a keresletre.

A hosszú távra tervező menedzsment számára a gépminőség magában foglalja annak energiatakarékos voltát is, mely kétségtelenül fontos szerepet tölt be a beszerzési döntésben. Mind a mosodai berendezés minősége, mind az energiatakarékos működtetés a szolgáltatások minősége és mosodai kihasználtság költségeivel függnek össze.

A fizika törvényeit azonban kezelni kell, a víz elpárologtatásához szükséges energia adott. Az egész mosoda működését kell figyelembe venni, tehát nem csak az egyes tisztítási szakaszokat, hogy meg tudjuk állapítani, hol kell javítani az általános hatékonyság növelés érdekében.

Például az ipari mosógépek magas G-faktora, azaz a centrifugálási fordulatszáma csökkenti a szárítás energiaköltségét, és az intelligens vezérléstechnológiák növelik a termelékenységet és a hatékonyságot. Amerikai felmérések bizonyítják, hogy a kereskedelmi mosodák 79%-a 8 perccel szárítja túl a textileket, amely energiaveszteséget okoz.
Egy elektromos  szárítógép esetében 1 perc túlszárítás akár félmillió forint többlet energiaköltséget is jelenthet. Magyarországon ilyen átfogó felmérések még nem készültek, de értékesítőink tapasztalatai alapján elmondható, hogy hazánkban sem ritka eset a túlszárítás, amelyre például az Alliance Laundry Systems, az IPSO berendezések gyártója kidolgozta saját túlszáradás-védő technológiáját. Ez a vezérlés időzített szárítást, automatikus szárítást, illetve nedvesség szerinti szárítást tesz lehetővé.

Ezen kívül, ha fontos Önnek a textilminőség megtartása, akkor érdemes arra figyelni, hogy ha kiküszöböljük a túlszárítást, akkor 31%-kal kisebb szálveszteség tapasztalható. S nem utolsó sorban saját dolgunkat könnyítjük meg, ha megfelelő nedvességtartalommal kerülnek a textilíák finiselés fázisába, ahogy erről korábbi cikkünkben már írtunk.