ipari mosodák problémái

4 gyakori probléma, amivel az ipari mosodában találkozhatunk + megoldások

Cikkünkben azokról a problémákról olvashat, amelyek gyakran felütik a fejüket az ipari mosodai munka során. Ezekre megoldásokat is javaslunk. 

  1. Miért gyűrődnek  a lepedők a vasalóhengeren való áthaladása után?

Előfordul, hogy az ágynemű ráncokkal jön ki a mángorlóból. A legtöbb esetben a ránc keresztben fut, mert a ruha nem mozog megfelelően a hengeren. Ennek oka lehet a mosószer maradványainak a szövetekben való felhalmozódása, ami megakadályozza, hogy azok a kalander zökkenőmentesen átcsússzanak. Ennek megakadályozása érdekében célszerű áttekinteni az ágynemű öblítésének folyamatát, megbizonyosodva arról, hogy a végső pH-érték helyes, és nem maradtak mosószer nyomai, valamint meg kell tisztítani a vályú a menet közben rátapadt mosószertől. Megfelelő viaszmennyiség megfelelő gyakorisággal történő párosítása a vasalóhengeren szintén segít elkerülni az ilyen jellegű problémákat.

2. Miért szabálytalan alakú az asztalterítő hajtogatás után?

Egy másik nagyon gyakori problémát az abroszok kapcsán tapasztalhatunk. Előfordul, hogy a poliészterből / pamutból (50/50) készült ruhák hajtogatáskor eltorzulnak. Ez általában nagyon kopott abroszokkal történik, amelyek idővel elveszítették a pamuttartalom nagy részét. Ez azt jelenti, hogy a bennük lévő szövet másként viselkedik vasaláskor, mint az új, ezért fontos, hogy a vasalási beállításokat a szövet aktuális állapotához igazítsuk. A poliészter alacsonyabb vasalási hőmérsékletet igényel, hogy az ne lágyuljon ki. Ha kilágyul, mivel a szálak között több hely van a vastagságveszteség miatt, a henger nyomása feszültséget okoz a szövési láncokban, amely mozgásba hozza a szálakat, és ez torzulást eredményez.

Korábbi cikkünkben bővebben olvashat a témáról.

3. Élénk sárga foltok jelennek meg a lepedőkön és a törölközőkön. Főleg nyáron. Miért?

Nyáron a szállodaiparban számos ügyfelünk felteszi ugyanezt a kérdést. Miért jelennek meg sárgás foltok a lepedőkön és a törölközőkön ebben az évszakban? Ezek a foltok általában hosszúkásak, homályosak és eltérő intenzitásúak, és mosás előtt lehetetlen észrevenni, mivel átlátszóak. A válasz az, hogy ezek a foltok a napkrém nyomainak, különösen az UV védőknek köszönhetők, amelyek ellenállnak a víznek és a dörzsölésnek. Mivel a folt kémiai reakció eredménye, ezeket nem mindig könnyű eltávolítani. Ebben az esetben hatékony lehet a foltok szerves oldószerekkel történő kezelése, vagy pedig folttisztítóval történő kezelése. Az, hogy ez valóban megoldás-e, függ a hőmérséklettől, ami alatt a folt képződött, az anyagtól, a foltok impregnálásának mértékétől és a szöveten töltött időtől is.

4. Milyen típusú víz a legjobb a textil mosásához?

Végül egy másik visszatérő kérdés, amellyel gyakran találkozunk, az, hogy milyen típusú víz alkalmas a textil mosására. Ebben az esetben színtelen és megfelelően higiénikus tiszta vizet kell használni. Az ideális keménységnek 4-5º nk között kell lennie, mivel a keményebb vizek megnehezítik a mosási folyamatot. A kalcium-sók is zavarják a mosást, csökkentve annak hatékonyságát, így több mosószert kell használni. Hasonlóképpen, a túlzott lúgosság akadályozhatja az öblítést, több semlegesítőt igényel, míg a vízben lévő vas nyomai a fehérítővel reagálva romlást és szakadást okoznak az anyagban.

Ha Önnek olyan problémája van, amit itt nem talált meg, írja meg nekünk a marketing@bepatek.hu email címre és válaszolunk!