Zsolnay – Tradíció – Innováció – Minőség – Világhír

A Zsolnay Porcelanmanufaktura  165 éve a magyar kézművesség gyöngyszeme. A Zsolnay márkanév a világban különleges tudást, innovációt, egyedi eljárásokat, értékes művészeti tárgyakat jelent. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra számára rendkívül nagy segítséget nyújt a CERTUSS gyorsgőzfejlesztő, a kiváló minőségű porcelán és kerámia alap készítéséhez.”  

1853-ban alapított Zsolnay gyár, terrakották és a használati cikkek mellett leginkább dísztárgyak készítését ambicionálta. Az akkori gyár tulajdonosa Zsolnay Vilmos geológiai, kerámia-technológiai ismereteket szerzett, új alapanyagok, mázféleségek után kutatott.
Az 1870-es évektől folyamatos kísérletek és fejlesztőmunkák legnagyobb öröksége az a három találmány, mely minden szakember és laikus szemében a Zsolnay nevéhez kötődik: a Zsolnay-porcelán, az eozin, és a pirogránit.

Iparművészeti Múzeum, Budapest
forrás: wikipédia

Legjelentősebb a porcelánfajansz és az épületek díszítésére alkalmazott színes fagyálló csempe, a “pyrogránit“. A Zsolnay kerámiák száz év múltán is eleven színekben pompáznak legszebb épületeinken: a Parlamenten, a Mátyás templomon, a Nagyvásárcsarnokon, az Iparművészeti Múzeumon.
Zsolnay Vilmos számára a kínai porcelán anyagának finomsága, mázainak gazdag színvilága meghatározó példa volt. A massza finomítására törekedett, éveken át kutatott új anyagok után, és kísérletezett a mázak számtalan fajtájával. Új, lágyabb mázat és hozzá illeszkedő új, díszítési eljárást fejlesztett ki, melyek színgazdagságukkal a mai napig egyedülállóak a világon.

Zsolnay eosin pipacsos váza
Zsolnay eozin pipacsos váza, forrás: www.zsolnay.hu

A gyár legnagyobb üzleti sikerét és Zsolnay világhírét mégis a fémes fényű máztechnika, az “eozin” teremtette meg. Az eozin alaptest nem porcelán, de igen finom kerámiából készül. Egyediségét a máz hordozza, mely különféle fémoxidokat tartalmaz, és az égetés során bonyolult redukciós folyamaton megy keresztül.
Elmondható, hogy minden egyes eozin tárgy egyedi és megismételhetetlen.

Az Eozin a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. védjegye.
Az 1896-os Millenniumi Kiállításon az új fémes fényű lila, zöld, kék eozin dísztárgyak elsöprő sikert arattak, s a Zsolnay gyárnak már versenytársa sem akadt, mivel ezt a technikát a mai napig a világon sehol nem tudják készíteni.

 

CERTUSS Junior
CERTUSS Junior TC

A porcelán edény és kerámia tárgyak formázása képlékeny alapanyagból történik, mely jelentős nedvességtartalommal rendelkezik. A további feldolgozáshoz száraz állapotú tárgyakra van szükség, így erre a célra szárító berendezést használnak, amelyek fűtése eredetileg gőzzel történt. A cég évtizedeken át a pécsi hőerőműtől vásárolta a berendezések működéséhez szükséges gőzt, azonban a gőzszolgáltatás 2008-ban megszűnt. Ez a változás döntési helyzetbe hozta a vállalatot: mivel a berendezések átalakítása vagy új berendezések vásárlása jelentős összegbe került volna, más megoldás után kellett kutatni. Így került fókuszba 2007-től a CERTUSS gyorsgőzfejlesztő. A német minőségű berendezések által előállított gőz magas hőmérsékletének és nagy energiaátadó képességének köszönhetően a szárítás magas hatásfokkal zajlik. A két 200 kg/h teljesítményű CERTUSS gyorsgőzfejlesztő beüzemelése költségcsökkentést eredményezett a távgőzellátáshoz képest, mert a munkafolyamat illeszkedni tudott a jelentősen kisebb mennyiségű termeléshez. A földgázzal fűtött gépek nagyságrendileg 130 tonna gőzt használnak fel havi szinten. Az üzemeltetést egy fő végzi, karbantartással három munkatárs foglalkozik, s időnként igénybe veszik cégünk, a BEPATEK szervizszolgáltatásait, melyre véleményük szerint precíz és pontos munkavégzés a jellemző. A gépek minőségével elégedettek vagyunk, jól és folyamatosan szolgálják ki a technológiai igényt.

Bízunk abban, hogy a cégünk által képviselt 61 éves múltra visszatekintő CERTUSS gyorsgőzfejlesztők még sokáig támogatják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. munkáját, hiszen Magyarországon az 1974-ben készült berendezések is jól működnek napjainkban.

Tudjuk, még legalább 130 év szükséges, hogy hasonló múltról számoljunk be, de tapasztalataink és ügyfeleink visszajelzése alapján elmondhatjuk, hogy a világszerte 127 országban jelen lévő CERTUSS-ra is érvényes: Tradíció – Innováció – Minőség – Világhír.

Szerkesztők:

Pintér Mariann – Kereskedelmi és Marketingvezető, Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.
Vitéz Éva – Marketingmendzser – BEPATEK Kft.