3 év alatt 12 eladott UNICA higiénikus mosógép

1. rész – Pálhalma

 

2017. elején beszámoltunk arról, hogy a Pálhalmai Agrospeciál Kft. által működtetett Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. Objektumában új higiénikus mosoda került kialakításra. Az új és a Pálhalmán 2003 óta működő mosodában 3 illetve 2 műszakban összesen 120 fogvatartott végez munkát, s napi 9 tonna textil mosása történik. Így a két mosoda évente 2,7 millió kg textilt képes kezelni.

A higiénikus mosoda követelményeinek megfelelő mosodák most már nem csak tervekkel, hanem tapasztalatokkal is rendelkeznek az ott újonnan beüzemelt gépekről, melynek eredményeképpen újabb higiénikus mosógép került beszerzésre 2018-ban.

Magyarország első nagy börtönmosodája Pálhalmán 3 db 180 kg-os PRIMUS mosógéppel üzemelt. Tavaly 1 gép cseréje szükségessé vált, erre a projektre bekért ajánlatok alapján a BEPATEK által forgalmazott UNICA 200 kg-os berendezés lett a győztes. Az UNICA gépek mosási mechanikája sokkal magasabb, mint a régi gépeké, ezt támasztja alá, hogy visszamosásra sokkal kisebb mértékben van szükség az új gépek esetében.

A berendezés tiszta-szennyes oldali válaszfalra építhető, az ajtók egymással szemben helyezkednek el. Karbantartás- és beállításmentes szabadalmaztatott felfüggesztéssel rendelkezik, melynek eredményeképpen a gépet nem kell rögzíteni. Az ajtó a dob oldalán és nem a paláston található, ennek előnyeiről egy következő hírlevélben olvashatnak. Dobja 3 részre osztott, s a külső és belső dob egyaránt rozsdamentes acélból készült, szavatolva a hosszú távú működést. A dob fékező-ellenállással működik, illetve pneumatikus biztonsági fék került beépítésre. A dobpalást teljesen perforált felületű, a hordóbordák magasak, a dob átmérője nagy, melyek többek között a korábban említett igen magas mosási mechanikát eredményezi. Automatikus dobpozicionálása lehetővé teszi a könnyebb ki- és berakodást.

Ezzel a beszerzéssel immár három hazai Büntetés-Végrehajtási Intézetben működtetett higiénikus mosodában találkozhatunk a belga gyártmányú UNICA berendezésekkel.

A cikk a BVOP engedélyével készült.