Ha karácsony, akkor hal, minden formában – recepttel

Avagy – CERTUSS gőzfejlesztő a halfeldolgozásban

A halevés hagyománya karácsonykor hosszú múltra tekint vissza és valamennyi európai keresztény országban elterjedt. A halleves elengedhetetlen fogás nálunk, de a lengyeleknél is. A néphagyomány szerint a gyorsmozgású hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családtagokat, a halpikkelyek bőséget ígérnek a háziaknak a következő évre. A BEPATEK Kft. partnerei között megtalálható a kiváló termékeket készítő Győri „Előre” Halászati Termelőszövetkezet, ahol a CERTUSS gőzfejlesztőket is használják a folyamat során. Szilágyi Gábor igazgató- elnökkel beszélgettünk.

1954 óta foglalkoznak haltartással, haltermékek forgalmazásával. Hol tart ma az üzem fejlesztése?

Szilágyi Gábor Forrás: magyarkonyhaonline.hu

Jelenleg a cég hét hektáros kisbajcsi telephelyén 30 embernek biztosít munkát. A tározótavakban 500 tonna élőhalat is tudunk biztonságosan tárolni. 2500 köbméter térfogatú az intenzív halnevelő telep, amelyben tokfélék, süllő és afrikai harcsa nevelése folyik. Az új üzemben készülnek a „Bajcshal” márkanéven forgalomba hozott konyhakész haltermékek. Figyelünk a környezetvédelemre is, egy HOP pályázat keretében sikerült napelem parkot létrehoznunk, amelynek köszönhetően a haltermelő rendszer és a haltároló tavak vízmozgatásához és oxigénbeoldáshoz szükséges energiaigényt ki tudjuk gazdálkodni.

Nem csak a vendéglátó szegmens számára készítjük termékeinket. Nyolc BAJCSHAL márkaboltot üzemeltetünk országszerte, ahol a lakosság is megvásárolhatja friss, fagyasztott vagy akár konyhakész halkészítményeinket.

Melyik termékre a legbüszkébb?

Úgy gondolom, minden termékünk kiváló minőségű, de mindközül piacvezető friss, konyhakész, prémium minőségű vödrös halászlevünk, a füstölt afrikaiharcsa-filénk, a tokfilénk és a prémium minőségű saját termelésű tokhal kaviár. Ez utóbbi, vagyis a „Danubius Classic” szibériai tokhal kaviár elnyerte a Great Taste Awards egy csillagos minősítést. Az Angliában minden évben megrendezett versenyen az ízben és minőségben megbízható termékek kerülnek díjazásra, a megmérettetés 400 fős szakmai zsűrivel dolgozik. A zsűriben több Michelin-csillagos séf és gasztroszakértő is helyet foglalt, ők bírálták el a több mint 12 000 terméket, amelyet idén neveztek be a versenyre.

 

Mikor kap szerepet a CERTUSS gyorsgőzfejlesztő a termelési folyamatban?

Az első gőzfejlesztőt még 2007-ben vásároltuk Önöktől, amivel elégedettek voltunk. Az egy Junior 200-as berendezés, ma is használjuk. Idő közben bővítettük az üzemet, és a ládák mosásához, fertőtlenítéséhez újabb gyorsgőzfejlesztő beszerzését terveztük.Ehhez a gőzrendszert is át kellett alakítani, hogy a gőzt át tudjuk vezetni más helyiségbe, akkor a meglévő 200 kg/h elegendőnek tűnt. A mostani termeléshez teljesen automata berendezést szerettünk volna, ezért esett a választás az új TC változatra, amely szintén egy 200 kg/h-ás kapacitású gép, gázfűtéssel. A gép októbertől december végéig 24 órában működik, az év többi részében heti 3-4 napot. Minimális karbantartást igénylő, megbízható berendezés. A CERTUSS számunkra a minőséget képviseli, a BEPATEK szolgáltatásaival együtt.

bepaTech - CERTUSS gőzfejlesztők - BEPATEK Kft.
CERTUSS gőzfejlesztők

A berendezéseket május környékén szoktuk szervizelni, és az AKORRIT kazánvédő vegyszert is rendszeresen használjuk, mert szeretnénk megelőzni a nem várt üzemleállást. Ez számunkra egész évben fontos, de kifejezetten a karácsonyi időszakban.

 

Van kedvenc halas étel receptje, amit szívesen megoszt velünk?

Karácsony közeledtével egy különleges halászlé receptet osztanék meg. Friss, konyhakész halászlevünk sok ezer vásárlónk ünnepi fogása lesz, egy picit tovább ízesítve pedig korhely halászlé is készíthető belőle. A korhely halászlére mondják, hogy még az is szereti, aki a hagyományos halászléért kevésbé rajong, érdemes kipróbálni ezt a változatot is.

Korhely halászlé 

Hozzávalók 2 személyre:

1 liter BAJCSHAL vödrös halászlé (Ponytszeletes, Afrikai harcsa szeletes vagy Extra)

2 dl tejföl

½ evőkanál mustár

3 db babérlevél

½  citrom leve

A vödrös halászléből óvatosan kivesszük a halszeleteket, nehogy összetörjük, majd a hallébe belefőzzük a babérleveleket. A tejfölben kikeverjük a mustárt és a citromlevet, majd a forró levesből merünk hozzá pár merőkanállal, jól elkeverjük, és visszacsorgatjuk a többihez, összeforraljuk. Óvatosan visszahelyezzük a pontyszeleteket.

 

Jó étvágyat kívánunk!

A képek a Győri “Előre” Halászati Termelőszövetkezet engedélyével jelentek meg.