Jubileumi Partnertalálkozó a Dig-Bulid Kft.-nél – interjú és képes beszámoló

Ipari mosógép, ipari szárítógép és kalander a BEPATEK Kft.-től

A közel két évtizedes szakmai múlttal rendelkező, több mint 200 főt foglalkoztató gyulai Dig-Build Kft. volt a 2019-es év egyetlen partnertalálkozónk helyszíne. Tevékenységi köre sokrétű, az épülettisztításon át mosás-vegytisztítás ipari és magán célra, speciális takarítási feladatok ellátása illetve szálláshelyadás tartozik többek között szolgáltatásai közé.

Kiemelt Referencia Partnerünk minden gépét cégünk, a BEPATEK Kft. által szerezte be, 13 prémium berendezéssel, köztük félipari gépekkel, 18 és 33 kg kapacitású mosógépekkel, 3 db 26,4 kg és 1 31,7 kg töltet kapacitású szárítógéppel, egy 320 és egy 500 mm hengerátmérőjű kalanderrel rendelkezik, melyből ez utóbbi egy 3200 hasznos hengerhosszal rendelkező FCIR kétoldali szalagos típusú.

Jobbra Csányi János, a BEPATEK Kft. mosodai üzletág vezetője és mögötte Bagosi Sándor, a Dig-Build Kft. ügyvezetője
Munkavégzés a bepaTech kalanderen

 

 

 

Rendezvényünket a mosoda megtekintése után a Gyulai Vár Borozójában folytattuk, ahol vendégeink meghallgathatták Bagosi Sándornak, a Dig-Build Kft. cégvezetőjének és Csányi János mosodai üzletág vezetőjének előadását a legújabb berendezésekről, valamint videót tekinthettek meg a legújabb technológiákról. A közös ebédet követően a Gyulai várat néztük meg.

A Gyulai Vár megtekintésére indulnak vendégeink

A rendezvény után Bagosi Sándort és fiát, Tamást kérdeztük a cég alakulásáról és a további tervekről.

1. A cég 1992-ben alakult Gazdasági munkaközösségként, ma már több lábon álló, szolgáltatásait tekintve széles spektrumú vállalkozásról beszélhetünk.  Mi ad inspirációt az újabb és újabb fejlesztésekhez? Milyen célok, tervek vannak még a tarsolyban?

Közalkalmazotti jogviszonyban is volt lehetőségem új irányokat megismerni kapcsolataim révén, ilyen volt a takarítás is. Speciális eseteket kellett megoldani, például az orosházi Üveggyár, ahol az öntött üveg készítés során keletkezett szennyeződés feltakarítása volt a feladat. Spanyol céggel voltak kapcsolatban, akiknek kiküldték a szennyeződést, s így tettek szert a megfelelő, egyedi fejlesztésű tisztítószerre. A márvány speciális takarításhoz Olaszországból érkezett a segítség, így a Nemzeti Múzeum 600 nm-es területét már hozzáértően tudták kezelni. Főként külföldi kiállítások alkalmával sikerült kapcsolatokat kiépíteni a tisztítószer- és tisztítástechnikai piacon, s az inspirációt mindig maga a probléma adja. Mindig érdekelt, hogyan tudunk megoldást találni egy-egy elénk kerülő kérdésre.

A következő feladat a cég átadása a fiatal generációnak.- mondja Bagosi Sándor. Fia, Bagosi Tamás véleménye szerint édesapjának jelenléte meghatározó a cégben, nehéz lesz folytatni munkásságát. Fegyelmet, rendet tart tekintélyt sugárzó személyiségével.

Bagosi Sándor előadása a Gyulai Vár Borozójában

 

2. Mikor döntöttek úgy, hogy mosodát alakítanak ki és mi volt az indíttatás? Miért a BEPATEK-et választották partnernek a megvalósításnál? Hogyan működik a mosoda, milyen funkciókkal? Ki a célcsoport?

Az gyulai idegenforgalom fejlődése jelentette az igazi kiindulópontot. Először háztartásban láttam ilyen tevékenységet egy gyesen lévő ismerősömnél, aki 6 háztartási mosógéppel mosott szolgáltatásszerűen. Úgy gondoltam, hogy ezt lehet gazdaságosabban is végezni. Megindult a partnerek felkutatása ez irányba is, s egy ehhez hasonló rendezvényen, a zamárdi partnertalálkozón találkoztam a BEPATEK Kft.-vel, akinek képviselője rögtön javasolt ipari berendezéseket az elképzeléseim megvalósításához.  Jelenleg a lakosság a fő célcsoport, a szállodai kör bővítésén dolgozunk.

Dig-Build Kft. mosoda

3. Mit tartanak a Dig-Build Kft. erősségének?

Minőség saját erőből. – így tudnám összefoglalni. Nincs alvállalkozónk, szakképzett munkaerővel dolgozunk. – mondja Bagosi Tamás

4. Szerencsés az a család, ahol egy hajóban közös célok megvalósításáért tudnak evezni a családtagok. Nehéz-e egyensúlyban tartani a család-munka egyensúlyt ebben a helyzetben? Hol érzik előnyét/hátrányát annak, hogy együtt dolgoznak a családtagok?

Hetente egyszer van vezetői értekezlet. Előfordul, hogy a cég falain belül nem jut idő megbeszélni a problémákat, így sajnos van, ami otthonra marad. Ettől függetlenül jól működik a generációk közötti együttműködés, a kommunikáció.  Hiszünk a családtagban, mint partnerben. Volt rossz tapasztalatom külsős üzlettárs kapcsán, nem akartam több emberi csalódást és pénzügyi kárt. Hálás vagyok, ha a fiam nézőpontját is figyelembe tudjuk venni egy-egy ügy kapcsán. Szükség van a másfajta gondolkodására.

Tamás mellett a másik két testvér is részt vesz a vállalkozásban, egyikőjük a HR ügyeket viszi a cégnél, másik fiú messzebb, Pécsett tevékenykedik, a Baranya megyei cégképviseletet látja el.

Bagosi Sándor ügyvezető (balra) és fia, Tamás

5. Mi a legfőbb üzenet azok számára, akik családi vállalkozás indítását tervezik? Hogyan tudnak az Önökéhez hasonló kiemelkedő sikereket elérni az üzleti életben?

A kitartás nagyon fontos Tamás szerint. Nyitott szemmel kell járni manapság, mert nagyon nehéz új, járatlan utat találni, ahol sikereket lehet elérni.

6. Több mint 200 főt foglalkoztatnak. Milyennek látják Bagosi Sándort a munkatársak?

Összetett dolog ez, biztosan van, aki nem szeret, de szüksége van a munkahelyre. 200 fő nagyon nagy létszám ahhoz, hogy mindenki közelebbről ismerjen, s számomra is nehéz feladat lenne a napi teendők mellett mindenkit megismerni. Farsang idején van egy céges összejövetel, ahol több lehetőség van a személyes találkozásra, és a tombola keretén belül mindenki nyer valamilyen ajándékot. Igyekszünk kollégáinkat és munkájukat is értékelni, hiszen magam is alkalmazottként kezdtem, tudom, mit jelent a megbecsülés. Nálunk OKJ-s végzettséggel rendelkezik legtöbb munkatársunk, amit nálunk szerzett meg, s a bérrendszer is úgy van kialakítva, hogy megérje bejönni dolgozni.  Elmondhatom, hogy a fluktuációt minimálisra csökkentettük, számíthatunk a betanított munkatársakra és cserébe ők is számíthatnak ránk. Bízom benne, hogy ezt értékelik, ha személyesen nem is ismernek engem.

7. Céges szinten számos segítséget nyújtanak rászorulóknak és anyagi támogatást adnak különböző szervezeteknek. Miért tartják fontosnak, hogy erről az oldalról is megismerjék így a céget?

Én is szegénységből jövök, tudom, mit jelent a nélkülözés. Szeretném, ha másoknak lenne lehetőségük a jobb életre, akár a mi támogatásunk által. Igyekszünk minél több felkérésnek eleget tenni. És örülnénk, ha az anyagi segítségen túl a példánkból kiindulva elhinnék ezek az emberek saját magukról is, hogy amit nagyon szeretnének, azt meg tudják csinálni; a céljaikat el tudják érni. Támogatjuk a sportot is, így a békési és békéscsabai kézilabda csapatot és a környékből származó Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászókat is.

 

8. Milyen egy jó cégvezető Bagosi Sándor szerint?

Tudni kell felejteni. Tudni kell abbahagyni, ha veszteségesnek tűnik egy üzlet.

 

Villám ötös:

  1. Hogyan jellemezné magát egy mondatban? Tamás fiam szerint kemény vagyok, de ez kívülről szemlélve nem látszik. Klein Dávid mondta rám, hogy alkotó és teremtő jellemem van, aki mindig gondolkodik valamin. Bízom benne, ebben van valami.
  2. Álomautó: Trabanttal kezdtem, van Dacia-m is, de a lényeg, hogy az autó legyen gyors.
  3. Kedvenc időtöltés: Régen a síelés volt, ma inkább a túrázás kapcsol ki, illetve a nyomtatott sajtó olvasása.
  4. Kedvenc étel: Lecsó, csak úgy egyszerűen
  5. Mottó: Könnyebb az élet, ha mihamarabb megtanuljuk beismerni azt, ha tévedtünk.
Bagosi Sándor ügyvezető a “Gyula Városért” kitüntetéssel, 2019-ben.

 

 

A felvételeket a Dig-Build Kft. engedélyével Vitéz Éva és Sarkanti Szilvia készítette.