2018 legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdéjében jártunk

CERTUSS gőzfejlesztő a pálinkafőzésben: Partnertalálkozó az Árpád Pálinkánál, interjú Nagy Árpád cégvezetővel 

19 gyümölcs, 20 féle pálinka kiszerelés és típus szerint, egyedi dizájn, spritz receptek, akadémia, kvíz, reklámfilm. Kreativitás és sokszínűség. Akár személyesen, akár a weboldalon nézelődünk az Árpád Pálinka háza táján, ez a két szó jellemzi leginkább a hazai manufaktúrát.  50 éve készít pálinkát Nagy Árpád családja Békéscsabán, a Pálinkatanyán 

 

Az Árpád ősi magyar nevet már több generáció férfi tagja viselte, így vált tulajdonképpen márkává és a minőségi pálinka védjegyévé is egyben. A családi vállalkozás saját hat hektáros szilvaültetvénnyel rendelkezik, így az Árpád Szilvapálinka meghatározó eleme a teljes pálinka repertoárnak. A szláv eredetű Lepotica nevet viselő gyümölcs sok sikert hozott már a család számára, számos díjjal jutalmazták a belőle készült nedűt, többek között 2015-ben Magyarország Legjobb Szilvapálinkája lett, kétszer nyerte el a Nemzeti Pálinkakiválóság 5* -át. De nemcsak ezt a pálinkát díjazták, hanem számos más Árpád – terméket, s nem is csak hazánkban.

Horváth György főzőmester tájékoztatója vendégeinknek a kisüsti eljárásól. Fotó: Vitéz Éva

Nem csoda a világszínvonalú jelenlét, hiszen a látványfőzdében a tradicionális kisüsti technológia mellett modern oszlopos lepárló berendezéssel is rendelkeznek és szeretettel várnak minden pálinkakészítés iránt érdeklődőt a főzdében is, valamint saját készítésű ízletes kolbásszal, sonkával, házi kenyérrel, házi tejföllel és bodza, illetve meggylével a hangulatos különteremben. Természetesen a pálinkakóstolás sem maradhat el, többféle csomagból választhatnak a látogatók, akár 10 pálinkát is megízlelhetnek.

Ízletes házi finomságok a vendégasztalon. Fotó: Vitéz Éva

Megtiszteltetés a BEPATEK Kft. számára, hogy az általunk forgalmazott CERTUSS gőzfejlesztőt használják a kisüsti rendszer, illetve a finomítók üzemeltetéséhez. Ez utóbbit a kondenzvízzel melegítik. Ott jártunkkor Horváth György főzőmester elmondta, hogy míg a nagy vízteres kazánnal 1 óra felfűtés után sem kaptak gőzt, a német gyorsgőzfejlesztő nagyjából 10 perc után üzemmeleg gőz előállítására képes. Ráadásul a korábbi kazán a 25 m2 –es  kazánházat szinte teljesen elfoglalta, míg ez a korszerű berendezés kényelmesen körbejárható úgy, hogy a segédberendezések is elférnek a helyiségben. Kialakítottak egy 20 m3 – es gáz puffertartályt, aminek köszönhetően akkor sem áll le a gőzfejlesztő, ha esetlegesen a gázellátás kimarad. A tápvíz keménységét indításkor és leállításkor is ellenőrzik, illetve a 8 óránként iszapolnak, délután 2-3 óra körül és az esti leállításkor.  Horváth György elmondta, hogy elégedettek a 2013. május végén leszállított bepaTech – CERTUSS Junior 500-as berendezéssel, 2013. júliusi beüzemelés óta kisebb hibáktól eltekintve megbízhatóan működik.

bepaTech – CERTUSS gyorsgőzfejlesztő az Árpád Pálinka kazánházában. Gigantikus gőzerő egy iciri-piciri helyen. Korábban a helyiséget szinte teljesen elfoglalta a nagyvízteres kazán. Fotó: Vitéz Éva

A rendezvény után a cégvezetők közül Nagy Árpáddal beszélgettünk, aki elmondta, hogy testvérének, egyben üzlettársának, Mónikának is köszönhető, hogy a márka ilyen sikeres.  S hogy miről is volt szó, most Önök is elolvashatják alább.

  1. Mennyire volt nehéz a kezdetekkor 100%-ban átállni a pálinkakészítés mellé?

    Óriási szerencsém volt azzal, hogy a szakma alapjait a szüleimtől tanulhattam meg, hiszen Ők is főzőmesterek voltak, így a pálinka iránti alázat, szenvedély nálunk nem csak üres frázisok voltak. Nagyon egyszerűen ez volt az életünk, ebből éltünk. Ha ezt nem csináltuk volna jól nincs ma miről beszélni, mert felkopott volna az állunk. De a 20 évvel ezelőtti szakmai tudás, képzések, gépesítés stb.. köszönő viszonyban sincs a mai kor lehetőségeihez, ezért én a modernkori pálinkakészítést a 2000-évek elejétől számítom. Amikor is dr. Panyik Gáborné vezetésével elindult egy olyan szakmai képzés, amin már Én is részt vehettem és nagy hatással volt és van rám a mai napig.

Oszlopos technológiával a legjobb minőségért. Fotó: Vitéz Éva
  1. Rengeteg féle gyümölcsöt használnak alapanyagként, köztük olyan különlegességeket, mint ananász. Hogyan fogadja a magyar klasszikus pálinkagyümölcsökhöz szokott közönség a kuriózumokat? Kuriózum-e az ananász pálinka, vagy csak Magyarországon hallunk keveset róla?

    Új termék bevezetésénél- fejlesztésénél viszonylag biztosra törekszünk, azaz olyan gyümölcsökkel kísérletezünk, amely illatban és ízben is „populáris”. Az ananász azon déli gyümölcsünk egyike, amelyet mindenki ismer és szinte kiugrik a pohárból. Fogyasztása nemtől és kórtól független, inkább étkezések után digestive, vagy önállóan kedvelt. Érdekesség, hogy hazánkban az Esterházy család már a 19. század elején megpróbálta termeszteni, kevés sikerrel.

  2. A találkozó alkalmával megtudtuk, hogy nemcsak „Pálinka” elnevezésű italokat találunk a boltok polcain, hanem „hasonmásokat” is, ezért résen kell lenni, ha minőséget szeretnénk vásárolni. Hol kezdődik a minőség?

    Sajnálatos módon hazánkban a pálinka politikai kérdés lett. Így az elmúlt 10 évben rengeteg szabályozáson esett át, ami természetesen óriási hatással van mind a fogyasztási kultúra kialakulásában, mind a minőség szempontjából a gazdasági oldaláról nem is beszélve, ami természetesen legjobban a kereskedelmi főzdéket érinti. Ebből adódóan rengeteg „főző kollégánk” lett, és ha őszinték vagyunk egymással a pálinka kicsit olyan ebben az országban, mint a foci azaz mindenki ért hozzá, de a kézzel fogható minőség sajnálatos módon nem nőtt arányaiban. A piackutatásinkból az derül ki, hogy a mai pálinkafogyasztó a márka, az ár és a gyümölcsfajta alapján dönt. Ezek alapján a brand név szorosan kapcsolható a minőséggel, így számunkra minden palackozott pálinkánk a minőséget kell, hogy képviselje. Erre jó példa a Champion termékcsaládunk, mely a versenyeken elért kategória győztes pálinkáink limitált sorozata.

4. Hogyan zajlik egy nagycsaládi ebéd? Tudnak nem a pálinkáról beszélni?

Nehéz, de amíg mindig van egy kisgyerek a családban, addig Ők vannak a reflektorfényben, illetve Édesanyám csodálatosan főz, ezért igyekszünk ilyenkor a céget ebéd utánra hagyni. De pálinkakóstoláshoz mindig akad partner.

5. Ott tartanak a megvalósításban, ahogy azt annak idején testvérével, Mónikával megálmodták? Hogy áll az álom-valóság mérlege? 

Szakmailag szerintem egyikünk se gondolta bő 15 évvel ezelőtt, hogy idáig jutunk. Mertünk álmodni és ha stílusosan fogalmazhatok akkor a rengeteg munka meghozta a gyümölcsét…

Az egyik elismerés a sok közül: Magyarország legjobb pálinkája 2016-ban a Prémium Piros Vilmoskörte. Fotó: Vitéz Éva

6. Folyamatos fejlődést, intenzív innovációt tapasztaltunk meg Önöknél. Fiatal csapattal dolgoznak együtt, erő, lendület jellemzi a munkatársait, ami hosszú távú célokra enged következtetni. Mi rejtőzik még a tarsolyban?

Kiváló a csapatunk összetétele, egyéni jellemük, karakterük is jól beleilleszkedik a közös márkánk mottójába: “szenvedélyünk a pálinka”. A hozzánk betérők hamar átérzik ezt a családias légkört, mi pedig szívesen osztjuk meg velük tapasztalatinkat legyen szó pálinka választásról, cefrézésről, erjesztésről. Szeretnénk a csapatunkkal egy olyan életérzést átadni, aminek következtében tényleges helyére kerül a minőségi pálinkafogyasztás.

7. Kollégái azt mondták Önről, hogy tökéletesen érzi, mikor jó a párlat, kiváló szakembernek tartják. És milyen emberi tulajdonságok kellenek a jó pálinka főzéséhez?

Csodálatos szakma a miénk, hiszen nincs két egyforma gyümölcs, mi több nincs két egyforma évjárat sem. Ezért a folyamatos megújulás részét képezi mindennapjainknak. A tökéletesre való törekvés és talán az igényesség saját magunkkal szemben az, ami elengedhetetlen, ahhoz hogy valami nagyszerű dolgot alkothassál.

Villám ötös:

  1. Ha Árpád nem épp a pálinkán és üzleten gondolkodik, akkor mit csinál legszívesebben? Minden nem munkával töltött időmet a családdal szeretem eltölteni, ezen kívül imádok olvasni, futni és még mindig focizni.
  2. Kedvenc olvasmány? Mindig az aktuális, most a Bohém Rapszódia.
  3. Miért tud hálás lenni? Imádok jó ízeket fogyasztani, legyen az étel vagy ital.
  4. Árpád kedvenc pálinkája? Mindig változik, de örök kedvenc a Lepotica Szilva.
  5. Hogyan jellemezné magát egy mondatban? Pálinka mindig legyen Veletek! 🙂 
Nagy Árpád, Főzőmester, Cégvezető. A kép forrása: arpadpalinka.hu

 

A képeket az Árpád Pálinka engedélyével készítettük.