3 év alatt 12 eladott UNICA higiénikus mosógép – 2. rész Salgótarján

A Szent Lázár Megyei Kórház beszerzésével folytatjuk cikksorozatunkat, amit a higiénikus mosógépekről indítottunk év elején. 1996-ot írunk, amikor a salgótarjáni Kórház mosodájában komplett rekonstrukció történt, mely alkalmával minden gépet lecseréltek: vásároltak 3 UNICA berendezést 150 – 200 kg kapacitással.

1. kép A régi UNICA higiénikus mosógépek
1. kép A régi UNICA higiénikus mosógépek

A mosoda hosszútávon külső üzemeltetéssel működött, legtöbbször több műszakos munkarendben. A kórház a 22 éves gépek üzemeltetési tapasztalatait pozitívan értékelte, s ez alapján szervezték meg a gépek cseréjét. A három régi gépből kettőt közbeszerzés keretében új típusú UNICA gépekre cserélték.

UNICA higiénikus mosógép
2. kép Az új beszerzés a Szent Lázár Megyei Kórházban

A Kórház kiemelte a gépek megbízhatóságát, gyors és egyszerű kezelését, valamint kimagasló mosási mechanikáját. A berendezések felállítását és üzembe helyezését a BEPATEK Kft. végezte.

A salgótarjáni kórházi mosoda nem csak a helyi intézményt látja el. Parád, Hatvan, Gyöngyös, Pásztó, Mátraverebély-Szentkút és Ózd intézményei számára mosnak, szárítanak, vasalnak. Ez összesen napi két tonna tisztítandó textilt jelent.

Mik az előnyei az UNICA higiénikus mosógépeknek?

Az UNICA berendezések dobkialakítása nem Pullman típusú, azaz az ajtó nem a dob palástján helyezkedik el. Ennek köszönhetően nincs ajtóterhelés a ruhák által, a mosás során nem nyomja kifelé az ajtót a bent lévő textil.

bepaTech - UNICA higiénikus mosógép
3. Balra Pullman típusú dob, jobbra az UNICA berendezés dobkialakítása, 3 kamrával

 

 

 

 

 

A dob és a palást között nincsen rés, így nem fordulhat elő, hogy a ruhanemű a kettő közé esik. A dob ajtónyitója sem klasszikus kiképzésű, így az ajtónyílásba sem tud textil csípődni. A dob felülete végig perforál, viszont a dobkamra elválasztó lemezek nem perforáltak, így a vízáramlás intenzívebb egy kamrán belül és a mosási mechanika nagyobb, hatékonyabb ezáltal.  Ahogy a fotókon is látszik, az ajtónyílás ergonómikus: könnyen elérhető, oldalra nyílik. A motor a berendezésen fent helyezkedik el, így azt mindig friss levegő veszi körbe, nem pedig párás levegő. Amennyiben a gép nem lazította fel megfelelően a textilt centrifugálás után, úgy az ajtót vissza lehet csukni és elindítani a felrázó programot. A mosási mechanikát és hatékonyságot növeli az emelőbordákkal kiképzett belső dob is, mert a mosás során a textília rendesen leesik, csapódik a vízbe. Mindezeknek köszönhetően a magas hatékonyságú mosás alacsonyabb költséggel jár: kevesebb idő és mosószer, alacsonyabb hőfok.

Az Elis nemzetközi mosodai nagyvállalat 8 év alatt 200 db UNICA gépet vásárolt főként európai egységeibe. Bízunk benne, hogy a hazai mosodai közönség minél szélesebb körben felfedezi ezeknek a berendezéseknek az előnyeit: hatékonyságát és gazdaságosságát.