Munkahelyem az egész világ

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Antóni Tamás vezető szerviztechnikus kollégánkkal szinte minden partnerünk találkozott, hiszen az elmúlt 18 évben volt rá alkalom. Tamás kisujjában van minden, amit az ipari mosógépekről és a gőzfejlesztőkről tudni kell, de nem csak a BEPATEK-nél tapasztalt már szervizmunkák területén. Kevés kollégánkról mondhatjuk el, hogy nemcsak hazánk területén, hanem a világ különböző tájain, például Laoszban is szervizelt már gőzfejlesztőt. Ismerjék meg Tamás múltját és jelenét cégünknél. 

Hogyan kerültél a céghez és mivel foglalkoztál az azt megelőző időszakban? 

Korábbi munkahelyeim egyike a Lakihegyi rádióállomás: Itt rádióadó kezelő, karbantartó voltam. Néha javítottam is. Európa legrégebbi középhullámú rádióállomását!
A MOM-ban a Szovjet hadsereg számára gyártott különböző műszerek minőségellenőrzése volt a feladatom extrém (-50, +50 fok) környezetben. Ezután pár barátommal autószerelő műhelyt nyitottunk. Veterán járművek felújítását végeztük. Leginkább léghűtéses VW-kat. Majd a Ganzban dolgoztam különböző területeken. A hőkezelő-, utána a kovácsüzemben.

Újsághirdetésben találtam ezt a munkát. Akkori munkahelyemmel (Ganz kovácsüzem) éppen gondok voltak, nem volt biztos, hogy megmarad, a fizetés minden hónapban bizonytalan volt, ezért gondoltam, megpróbálom.

Nagy váltás volt számodra a BEPATEK?

Igen és nem. Szervizesként dolgoztam a BEPATEK előtt is. Persze teljesen más gépekkel. Új volt a munkarend: az, hogy a munkaidő addig tart, amíg a gép nincs megjavítva, sőt: addig, amíg ezután haza nem értem. Új volt, hogy nem tudom fixen előre hol, mit fogok csinálni a következő napokban. Lehet, hogy meglepő, de ez tetszett.

20 éves Jubileum alkalmával szervizes körben

Februárban lesz 18 éve, hogy a cégnél dolgozol, ezek szerint megtaláltad a számításod? Hogy látod vezető szerviztechnikusként, mi változott a legtöbbet a kezdeti időszakhoz képest a cég életében, és a szervizmunkák területén?

Igen, Úgy érzem “megtaláltam a számításom”. Szeretem ezt a munkát. Izgalmas, változatos, sok benne a kihívás.Tetszik hogy a munkahelyem egész Magyarország. Kis túlzással az egész világ, hisz javítottam már gőzfejlesztőt Laoszban, Türkmenisztánban, Oroszország távoli részein. Ja, és nagyon szeretek utazni!

Miként látod a Szerviz, mint csapat működését ennyi év távlatából? Mi a legnehezebb szerinted a mindennapokban a csapat kapcsán?

Eleinte Janival  (Kovács János – a szerk.) ketten voltunk a “csapat”. Na azok kemény idők voltak! De működött a dolog, és működik azóta is. Úgy gondolom ezt a munkát csak nagyon jó csapatban lehet végezni. Szerencsére az évek során ilyen csapat alakult ki nálunk.

Legnehezebb? Nem is tudom. Szerencsére mint már mondtam, nagyon jó a csapat. Könnyű együtt dolgozni jó hangulatban. Persze vannak összezördülések, nem mindig és nem mindenben értünk egyet, de mindig meg tudjuk beszélni. Sok jó megoldás született már így. Talán az volt nehéz eleinte hogy megpróbáltam a nekem nem tetsző dolgokat úgy kommunikálni hogy ne bántsak meg a véleményemmel mást. De szerencsére hamar rájöttem, hogy nekem nem megy a diplomácia, ezért abbahagytam. Igyekszem a teljesítményemmel kiérdemelni azt hogy elviseljék a nem túl jó modorom. Ez is nehéz.

Kis továbbképzés

Mindkét üzletág: mosoda és gőzfejlesztők szervizmunkáit is végzed. Mi a kedvenc területed a szervizmunkák közül és miért? Van egyáltalán ilyen vagy esetleg van több kedvenc is?

Kedvenc területem nincs. Egyformán szeretem a mosodai, és a gőzfejlesztős (sőt a vegytisztítós!) munkát. Inkább a bonyolultabb, nehezen megoldható szervizfeladatokat, mint a “sima” karbantartást”

Milyen probléma megoldására vagy a legbüszkébb eddigi bepatekes pályafutásod alatt?

bepatek_szerviz
Tamás csapatépítőn

Talán arra hogy sikerül -ha nagyon nehezen is-  összeegyeztetni a munkát és a családot. Persze ez nem igazán az én érdemem, NAGYON toleráns feleségem van. Szerintem az összes családos szervizes kollégának ez a legnehezebb.

Ezen felül büszke vagyok a vezető technikusi “címemre” Tekintve hogy mosógépet csak messziről láttam mielőtt elkezdtem a Bepateknél dolgozni, A gőzkazánról meg annyit tudtam hogy van. Mivel akkor még nem volt ilyen remek kidolgozott képzés a cégnél, nekem szinte minden tudást önerőből kellett megszerezni. Remélem, nem túlzok azzal hogy elég jól sikerült.

Év végi lazítás

Villám ötös + 1:

  1. Kedvenc ország? Nincs ilyen. Én mindenhol szeretek lenni. Minden országban találok olyat ami nagyon tetszik. Talán Indokína tetszik a legjobban az általam bejárt területek közül.”
  2. Kedvenc étel? “Bármi amit én főzők.” 
  3. Mi volt eddig a legkülönlegesebb élményed? Na erre nagyon nehéz válaszolni! Ugyanis gyűjtöm a különleges élményeket. Talán az amikor motorral próbáltam feljutni a Muktinath hegyre Nepálban. Vagy amikor házat vettünk a barátommal a Gosaikunda tónál.”  
  4. Példakép? Erre először azt akartam válaszolni hogy nincs. De jobban meggondolva mégis van, bár nem mindig mutat jó példát. Antóni Tamásnak hívják. Ugyanis, hogy kicsit filozofáljak – ami tőlem tudom, meglepő – a majd befejezzük ezt a földi létet senkin nem fogják számon kérni hogy nem volt olyan okos mint Einstein, Vagy nem volt olyan nagy politikus mint Churchill, vagy olyan áldozatos mint Teréz Anya. Azt fogják számon kérni önmagad tudtál-e lenni. Remélem nekem sikerül.
  5. Hogyan jellemeznéd magad egy mondatban? Ez a legnehezebb! Egy szóval megy: Őrült. De egy egész mondatban!? Próbálok EMBER lenni. Talán így. 

+1 Kedvenc autó? Egy Gaz M12-est, vagy M14-est nagyon szívesen felújítanék magamnak.