A sikeres mosoda titka – interjú Szánti Ferenccel, a Napsugár Mosoda tulajdonosával

 A Gyulakeszin működő Napsugár Mosoda cégünk egyik kiemelt partnere, 9 bepaTech mosodai berendezéssel rendelkezik. Ezek között megtalálható 4 ipari mosógép, 3 ipari szárítógép és 2 nagyteljesítményű kalander. Interjúnkat a tulajdonossal, Szánti Ferenccel készítettük. Nézzük meg, mit gondol a vezető egy jó mosoda kialakításáról. 

Hogyan lett Önből mosodatulajdonos? Mikor, hogyan jött az ötlet, hogy mosodát szeretne nyitni?

Az egész egy félreértésből alakult ki. Annak idején egy virágüzletet üzemeltettünk egy Balaton-parti községben, amikor valamilyen téves információ alapján több német nyaraló tulajdonos beállított hozzánk, hogy hozták az ágyneműiket a mosodába tisztításra. Mondtuk nekik, hogy itt nincs semmiféle mosoda. Először nem tudtunk mit kezdeni ezzel a dologgal, de egyre többen hozták a szennyesüket. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy foglalkozni kellene ezzel. Természetesen semmilyen felszerelés, vagy gép nem állt rendelkezésre csak annyi, amennyi egy normál háztartásban. Így indítottam tehát el a vállalkozást egy 6 kg -os mosógéppel és egy vasalóval a nappaliban.

Nagy gépparkkal rendelkező mosodáról beszélhetünk az Ön esetében jelenleg, de hogyan indult a mosoda, mi volt az alapkoncepció, a cél?

A jelenlegi gépparkunk úgy gyarapodott lépésről lépésre, ahogyan újabb és újabb partnerek , megrendelők jelentkeztek. Az első ipari mosodai gépeimet a Bepatek Kft. – nél szereztem be, mivel célul tűztem ki, hogy a környéken üzemelő szállodának szeretnék mosni. Ez a cél meg is valósult, szerződtünk.

Mit kell mindenképp szem előtt tartani, ha jól működő mosodát szeretnénk kialakítani?

Mindenképpen kiemelném a partnerekkel való jó kapcsolatok kialakítását és természetesen kényesen ügyelni arra, hogy magas minőségben végezzük el a szolgáltatást. Szerintem ez a kulcsa annak, hogy egy vállalkozás jól tudjon működni.

Milyen ütemben és milyen koncepció alapján történt a mosodai gépek beszerzése?

Miután kapcsolatba kerültem Bepatek Kft. – vel és a mai napig is jó kapcsolatot ápolunk, így aztán ahogy jöttek a megrendelők , nem volt kérdés, hogy a szükséges ipari mosodai berendezéseket honnan szerzem be. Jelenleg már 9 db ipari gépet vásároltam tőlük.

 

Hányan dolgoznak a mosodában?

Jelenleg a mosodában 8 fő dolgozik, munkatársaim az elvárásoknak megfelelően végzik munkájukat.

Mekkora a kapacitása jelenleg a mosodának, s mekkora a kihasználtság?

A mosoda kapacitása szezonban 100%-ban van kihasználva, szezonon kívül pedig 70%. Ezt természetesen a pandémia felülírja újabban.

Mennyire érintette Önöket a pandémia?

A pandémia miatt 2021-ben közel hat hónapig teljesen le kellett állnunk. Ez az időszak véleményem szerint az egész mosodaipart súlyosan érintette. Szerencsénkre a korábbi időszakban tudtunk némi tartalékot képezni, így sikerült ezt a nehéz időszakot átvészelni. Remélem, hogy hamarosan minden visszakerül a régi kerékvágásba és folytathatjuk a munkát zökkenőmentesen.

Milyen tanácsot adna azoknak, akik mostanában fognak mosoda kialakításához?

Tanácsként annyit szeretnék mondani, hogy mindenek előtt törekedjünk a magas minőség elérésére és annak folyamatos megtartására, az üzleti partnereinkkel történő jó kapcsolat kialakítására és nem utolsósorban a munkatársak megbecsülésére.

 

Szánti Ferenc

Villám ötös:

  1. Mivel foglalkozik Szánti Ferenc, ha épp nem mosodát vezet?

A kevés szabadidőmben barkácsolok és a családi házunk, kertünk csinosításával foglalkozom legszívesebben.

2. Emlékezetes gyerekkori pillanat?

Gyerekkoromból a barátaimmal töltött nyári szünetek és nagy ritkán amikor eljutottunk a Balatonra fürödni.

3. Kedvenc nyaralási úti cél?

Kedvenc úti célom az Emirátusukban Dubai, mivel már jártam ott, teljesen elvarázsolt.


4. Magyaros házi étel vagy gourmet étterem?

Szeretem a magyaros, házias ételeket, de nagyon szívesen fogyasztom a tengerek gyümölcseit is.

5. Száni Ferenc mottója az ÉLET-hez:

Nem érdemes rágódni a múlton, mindig csak előre kell tekinteni, hiszen a következő lépésünk határozza meg a jövőnket.