Erős a Pista, ha kecskeméti…

…főleg, ha ebben társa egy CERTUSS

Immár sokadik éve szokássá vált a BEPATECH Kft-nél, hogy csapatépítő hétvégéjét szakmai programmal is fűszerezi. Idén sem volt ez másként, hiszen vendéglátónk az UNIVER Product Zrt. volt. A Hetényegyházi Üzemet látogattuk meg, ahol több CERTUSS gőzfejlesztő berendezés is üzemel.

 

Az Univer-Product Zrt. ételízesítők és egyéb élelmiszer termékek – köztük lekvárok, gyümölcslevek és bébiételek – gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A Kecskeméti Földműves Szövetkezetet 1948-ban alapították. Ebből nőtt ki az Univer Cégcsoport, mely a régió egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozásaként büszke arra, hogy 100 %-ban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. A tulajdonosok a cégcsoport vezetői és alkalmazottai.

A Szövetkezet a hatvanas években vette fel az Univer nevet, amellyel a cég sokoldalúságára (univerzális) utaltak. Ebben az időben erősödött meg az Univer két pillérét jelentő kereskedelmi és élelmiszeripari tevékenység. Az Univer-Product Zrt. a két pillér közül a Szövetkezet élelmiszeripari ágazatának örököse. Az élelmiszergyártás jelenleg 4 telephelyen működik. A termelés Hetényegyházán indult 1965-től a máig meghatározó Piros Arany, majd később a Gulyáskrém, Erős Pista gyártásával.

Az Erős Pista van soron

1975-ben elsőként hozott forgalomba konyhakész majonézt Magyarországon. A hetvenes évek végére Kecskeméten a Mindszenti körúton új élelmiszeripari üzem kezdte meg működését. E telep mára a 2009-ban átadott új üzemcsarnokoknak és gyártósoroknak köszönhetően megfelel a 21. század legmagasabb szintű kihívásainak.

Lokálpatrióta termeltetési rendszer

Az Univer márkái többségében növényi nyersanyag alapú ételízesítők (Piros Arany, Gulyáskrém, Erős Pista, újabban Karikás Pista, Haragos Pista, stb.), ezért az összesen 14-féle zöldség nyersanyag – legfontosabbak: pritaminpaprika, édes- és erősfűszer paprika, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, torma, mustármag, uborka – megfelelő minőségének és mennyiségének biztosítása stratégiai jelentőségű feladat. Ennek megoldására az Univer 40 éve saját, kizárólag magyar termelői körre épülő termeltetési modellt alakított ki, amely a szigorú minőségirányításra, a termelői hűségre és a kölcsönös előnyökre épít, ezáltal garantálva az ágazati- és általános gazdasági problémáktól nagymértékben független működést. Több száz, jellemzően Kecskemét 80 km-es körzetében dolgozó magyar őstermelő alkotja az Univer termeltetési rendszerének gerincét. Az élethosszon át tartó kapcsolat itt nem túlzás: a kölcsönös előnyökre építő modellben nem ritka, hogy mára az őstermelők második, harmadik generációja (a hőskor gazdáinak gyermekei, unokái) szállítja a cég termékeinek minőségi, magyar alapanyagait. Az Univer termeltetési rendszerének évtizedes tapasztalataira építve magyar termőhelyről szerzi be a bébiétel és lekvár gyártáshoz szükséges alapanyagokat is.

Társ a gyártásban – a CERTUSS gőzfejlesztők

A gyárterületen korábban egy 2006-os gázüzemű CERTUSS Universal 850-es berendezést használtak, ma pedig két CERTUSS Universal TC 1300-as gőzfejlesztő üzemel, földgáz fűtéssel.

A gőzfejlesztő jellemzői:

  • Gőzteljesítmény: 1300 kg/h
  • Hőteljesítmény: 853 kW
  • Névleges teljesítmény: 947 kW
  • Fokozatmentes teljesítményszabályozás
  • 5 perces felfűtési idő
  • Rendkívül magas hatásfok (akár 108%-os!)
  • Távvezérlés
  • Alacsony helyszükséglet
  • Pótalkatrészek 20 évre garantálva
  • Modern külső design
A BEPATECH Kft. munkatársai szeretett CERTUSS gőzfejlesztőik előtt
Mit jelent a modulációs égőszabályozás az új Certuss gőzfejlesztőknél?
  • Pontosabb nyomástartást
  • Jobb gőzminőséget
  • Nagyobb rugalmasságot
  • Energiatakarékosabb üzemet

Pontosabb nyomástartás: a precíziós nyomásmérőnek és a vezérlésnek köszönhetően az érintőpanelről beállított gőznyomást pontosan tudja tartani az új Certuss Universal TC.

Jobb gőzminőség: a berendezés folyamatos szabályzása és a frekvenciavezérelt tápszivattyú lehetővé teszi, hogy a gép a gőznyomás mellett a gőzhőmérsékletet is figyelembe vegye, ezáltal mindig száraz, telített zónában tudja tartani a gőzparamétereket.

Nagyobb rugalmasság: a központi vezérlés memóriájába különböző gőztermelési karakterisztikákat lehet elmenteni, ezáltal teljesen a termelési igényeknek, a technológia elvárásoknak megfelelő gőzminőséget tud a berendezés előállítani.

Energiatakarékosabb üzem: a folyamatszabályozás mindig az adott elvételhez illeszkedő gázfogyasztást jelent, nincsenek gyakori égőindulások, ezáltal az új konstrukció energiatakarékosabb üzemet biztosít.

Tudjon meg többet a CERTUSS gőzfejlesztőkről, töltse le a berendezés prospektusát ITT!

Forrás:

https://www.univer.hu/hu/univer_csoport/univer_product_zrt

A képeket a BEPATECH Kft. munkatársai készítették.