Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Esetek Mikor optimális megoldás?

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Mikor optimális megoldás? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Biberika János   
2016. január 20. szerda, 14:22

Az elektromos gőzfejlesztők helye az iparban

Certuss elektromos gőzfejlesztő a Henkelnél Certuss elektromos gőzfejlesztő a Henkelnél

 

A gőzfejlesztő szóról 15-20 éve még majdnem mindenkinek egy kis teljesítményű, néhány 10kW-os gőzgenerátor jutott eszébe (esetleg a magasnyomású mosó), de ma már kb.1,5MW-ig (2000kg/h gőzteljesítmény) új berendezések vásárlása esetén, középnyomáson hazánkban a csőkígyós gőzfejlesztők nagyon elterjedtek (Certuss). Így a szakmában is elfogadott vélemény, hogy pl.2t/h-nál egy gázos gőzfejlesztő jó megoldás (ennél jóval nagyobb kazántelepek is vannak a Certuss referenciái között).

Ilyen nagy teljesítménynél nem kétséges, hogy a földgáz egy megfelelő energiahordozó: tiszta, majdnem mindenhol rendelkezésre áll, használata egyszerű, és az ára is kedvező, az elektromos energiához képest majd harmad-negyed annyiba kerül.

De akkor hol használják az elektromos gőzfejlesztőket?

 

E 72 M Certuss elektromos gőzfejlesztő E 72 M Certuss elektromos gőzfejlesztő

Az olyan helyeken, ahol relatív kicsi a teljesítményigény (néhány 10kW, maximum 100kW) és/vagy keveset megy a berendezés (pl. szezonális jelleg, vagy heti egy-két nap üzem), ott létjogosultsága lehet az elektromos energiának.
Egy elektromos gőzfejlesztő egyszerűbben telepíthető, nincs szüksége komoly installációra, kéményre, és maga a berendezés is általában „szerényebb” , olcsóbb konstrukció, mint egy fosszilis tüzelőanyaggal működő berendezés. Természetesen magas minőségű gyártók, pl. a Certuss is forgalmaz elektromos gőzfejlesztőket, de általában olcsóbb, mit egy gázos gőztermelő egység.

Olcsóbb, mint a gázos? Igen, de…

Igen, de nézzük meg az üzemi költségeket. Ennek legnagyobb része annak az energiahordozónak az ára, melyből a hőt előállítjuk.

Üzemi költség gáz/áram tájékoztató összehasonlítás:

1m3 gáz kb. 100-130Ft, fűtőértéke kb. 10kWh/m3, azaz 1kWh energia ára kb. 10-13 Ft.

1kWh ára elektromos energiában kb. 33-40 Ft.

Fenti árak természetesen minden esetben változhatnak, pl. egy nagyobb fogyasztással rendelkező cég ezeket olcsóbban is megkaphatja, de ott általában ritkábban telepítenek nagyon kicsi gőzfejlesztőket. Egy 100kW-os berendezés így energiahordozótól függően  óránként  1000-4000 Ft-ot fogyaszthat el. Ez 8 h-ás műszaknál már naponta 8000 Ft-32.000 Ft, 250 munkanap esetén pedig évente 2 millió és 8 millió Ft lehet. A valóságban kb. 65-70%-os átlagos kihasználtsággal mennek a gépek, de ennek figyelembe vételével is óriási a különbség. A különbözet (6millió Ft) óriási, így ilyen esetekben mindenképpen gázos berendezést javaslunk. 24 h-ás üzem esetén ez természetesen megháromszorozódik. Egy jó minőségű gép egész élettartamára vonatkoztatva pedig (20-25 év) horribilis különbözetet ka E 6-72 M Elektromos gőzfejlesztő E 6-72 M Elektromos gőzfejlesztő punk a két energia között.

Ezért elmondhatjuk, hogy az elektromos gőzfejlesztők csak kis teljesítményeknél és kis kihasználtságoknál racionális megoldás, a többi esetben a gázos gép megfelelőbb: igaz, a komplett beruházás drágább, de az energiaárak miatt hamar (1-2 év) behozza az árát. Beszerzés előtt javasoljuk egy tapasztalt szakember, partner  igénybevételét  a kalkulációhoz.

Egy ipari elektromos gőzfejlesztő aránylag egyszerű berendezés: egy nyomástartó edényben fűtőbetétek vannak, melyek a vizet felmelegítik, elgőzölögtetik. Ilyen berendezést számos gyártó gyárt különféle minőségben, ezért az árak is nagy szórást mutatnak, de ne feledjük: ezek a gépek általában termelést szolgálnak ki, így még ha olcsóbb konstrukciót is választunk, mert pl. nem fog sokat menni a berendezés, akkor is nagyon fontos a megfelelő alkatrész – és szervizháttér, hiszen a gőzfejlesztés egy speciális terület, és egy termelés kiesés állásideje sokba kerülhet egy üzemnek. 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.