Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Termék, technológia Gőzrendszerek karbantartási oldalról

> Cikkajánló  

„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
Gőzrendszerek karbantartási oldalról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2011. május 16. hétfő, 00:00

Egy elhanyagolt rendszer
észrevétlenül "elcsorgó milliókat" jelent

  Kövesdi János

Gőzrendszerekről, azok karbantartásáról, telepítéséről kérdeztük a szakma egyik elismert és tapasztalt képviselőjét, Kövesdi Jánost a Profi Energy Kft. ügyvezető igazgatóját. Kövesdi úr 20 éve foglalkozik gőzrendszerekkel és tanulmányait is hőerőgépész szakon végezte a Budapesti Műszaki Egyetemen.
Dolgozott a Dunamenti Hőerőműben, majd a Spirax Sarco-nál mélyítette tudását és tett szert további tapasztalatokra.
Cége a Profi Energy Kft 2004 óta áll fenn, amellyel számos gőzrendszer karbantartásával, építésével, tervezésével kapcsolatos megbízást teljesített már, s látja el a Spirax Sarco szerelvényeinek szervizfeladatait.
Véleménye szerint a gőz, mint hőhordozó, érdemtelenül mellőzve van jelenleg a műszaki gondolkodásban és az oktatásban egyaránt.
"Alapvető előnyei között említhető, hogy maga a közeg környezetbarát, magas hőfokokra is alkalmas, steril, rengeteg termékkel, élelmiszerrel, ruhával, gyógyszeripari anyagokkal közvetlenül érintkezhet. Ráadásul hatalmas energiamennyiség tárolására alkalmas. A gőzben nagyságrendileg több mint négyszer annyi energia tárolható, mint a vízben, ha csak a párolgáshőt vesszük figyelembe. Ez kisebb keresztmetszetű csővezetékeket tesz lehetővé, kisebb felületű hőcserélőket és hatékonyabb rendszert eredményez. Természetesen vannak hátrányai is, amelyek technológiáktól függően dominálnak vagy sem."
Gyakorlati tapasztalatai és tanulmányai szerint azokban az iparágakban érdemes gőzt alkalmazni, ahol a technológia ezt alapvetően igényli.
"Indok lehet akár a magas hőmérséklet, akár más gyártási vagy műszaki szempont is. Öncélúan nem érdemes beerőszakolni, de ahol a gőz alkalmazásának előnyei hasznosíthatóak, például a sterilizálás, vagy a nagy hőmennyiségek átvitelének lehetősége, stb. ott rendkívül gazdaságosan lehet a gőz közeget alkalmazni."
"Nem is gondolnánk, hogy mennyi iparágban van létjogosultsága a gőz alkalmazásának. Ízelítőül néhány gőzt alkalmazó iparág:

 • Élelmiszeripar, húsfeldolgozás
 • Üdítőipar, ásványvízgyártás certuss az élelmiszeriparban
 • Sör, bor, egyéb alkoholos italok előállítása, pálinkafőzés
 • Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás
 • Kenyér, tészta, más péksütemény készítése
 • Vegyipar, kőolajipar és földgázipar valamint finom vegyszerek készítése
 • Gyógyszeripar és táplálék kiegészítők
 • Takarmány-előállítás, granulálás
 • Mosodai technológiák
 • Kórházi, egészségügyi technológiák
 • Hotelek, irodák légkezelése
 • Műanyag feldolgozás, fröccsöntés
 • Textilipar, papír-, cellulóz-, cérnagyártás
 • Gumiabroncs és gumitermékek előállítása"
 - sorolta fel a legfontosabb területeket Kövesdi János.

certuss gőzfejlesztő kiegészítőkkel Milyen előnyei vagy hátrányai vannak egy gyors-gőzfejlesztő üzemeltetésének vagy egy nagyvízteres kazán üzemeltetésének? -tettük fel a kérdést Kövesdi úrnak.
- Véleményem szerint üzemeltetési és beruházási szempontból lehet előnyösebb egy gyors-gőzfejlesztő berendezés. Üzemeltetési szempontból a rugalmassága, gyors indíthatósága és kis helyigénye említhető, mint a legfontosabb pozitív tulajdonságai. Beruházási oldalról lényeges szempont a kisebb bekerülési és telepítési költség.
Mi szokott lenni a karbantartások során a leggyakrabban előforduló kezelői vagy műszaki probléma gőzrendszerek esetén?
Két leggyakrabban előforduló problémával találkozunk rendszeresen:
1. Karbantartási és üzemeltetési ismeretek hiánya. Ezen a területen speciális, gőzrendszeri tudást nyújtó tanfolyamok szervezésével szeretnénk segíteni az ügyfeleinket.
2. Alapvető karbantartási feladatok teljes vagy részleges hiánya. Költségcsökkentés címén, sok helyen egyszerűen elhanyagolják ezt vagy néhány látszatintézkedéssel helyettesítik. Elfelejtik azt a nagyon fontos tényt, hogy a karbantartás elsősorban a műszaki színvonal megóvására irányul. Karbantartás hiányában a termelő rendszer épp a kritikus pillanatban állhat meg üzemzavar miatt, és ez sokmilliós kiesést okozhat. Másik fő probléma, hogy egy elhanyagolt rendszer egyre növekvő veszteségekkel fogja ugyanazt a feladatot ellátni. Itt a különbség éves szinten, szintén észrevétlenül elcsorgó milliókat jelent!
parcovap Milyen segédberendezés használatát tartja hatékonynak pl. egy gőzfejlesztő üzemeltetése esetén (pl. vezérlés, iszapoló, hőhasznosítók…stb.)?
- A Parcovap hőhasznosító hőcserélővel nagyon kedvező a tapasztalatunk, komoly energiát és költséget tudtunk megtakarítani ennek alkalmazásával.
- Karbantartási oldalról a vízkezelést tartom még nagyon fontosnak, hiszen ez a gyors-gőzfejlesztő mellett a teljes gőzhálózat, szerelvények és hőcserélők hatásfokára és élettartamára komoly hatással van.
Milyen gyakori telepítési hibák fordulnak elő, amelyek pl. karbantartáskor jelentenek problémát?
- Szomorú látni, amikor a kivitelező vagy a tervező szakmai hiányossága vagy nemtörődömsége miatt, rengeteg pénzből félmegoldások születnek. Hosszú lenne azt felsorolni, milyen hibákkal találkoztunk már akár jó nevű, magyar vagy nemzetközi kivitelező cégektől is.
- Szakmai ajánlást javaslok kérni, azt érdemes komolyan figyelembe venni, és ár-érték arányban korrekt megoldást választani! Gyanúsan olcsó áron rengeteg önjelölt szakember és cég dolgozik. Kínos és drága utólag javítgatni a hibákat.
- Kérésre szívesen végzünk előzetes tervbírálatot is, vagy akár tervezéstől a megvalósításig is tudjuk vállalni a gőzrendszerekkel kapcsolatos feladatokat.
Melyek azok a problémák, amelyek inkább költséget jelentenek, és, melyek azok amelyek már az üzembiztonságot is veszélyeztetik?
Csak 1-1, életből kiragadott példa:
- Üzembiztonságot súlyosan veszélyeztető probléma például, ha nem kezelik megfelelően a gőzrendszerbe beépített biztonsági szelepeket. Ha kiékelik, elállítják, a súlyterhelésűre ráfejelnek, vagy akár csak a nagykabátot akasztják rá… bármelyik súlyos üzemzavart okozhat.
- Komoly költségveszteséget okoz, ha nem törődnek legalább a kondenz automaták rendszeres ellenőrzésével. Az egyre növekvő veszteség éves szinten számítható és milliókban mérhető. Ezért is indítottunk egy kis kampányt, amelynek keretei között új ügyfeleinknek, egy alkalommal ingyenes, műszeres mérési lehetőséget biztosítunk.
Milyen tanácsokat adna egy olyan műszaki szakembernek, aki éppen most tervez gőzrendszert, mire ügyeljen elsősorban, hogy később minél kevesebb költséges probléma legyen?
Kövesdi János javaslatai:
Certuss a profi gőzrendszer - Forduljon a profikhoz, hogy alapvető hibákat ne kövessen el.
- Hosszú távra gondolkodjon. Tartós, karbantartható, jó hatásfokú és szakmailag hibátlan rendszert hozzon létre.
- Érdemes magas minőségű szerelvényeket és berendezéseket, például Spirax Sarco szerelvényeket és Certuss gyors-gőzfejlesztőt betervezni, mert megbízhatóak és a befektetés meghozza az árát.
- Gondolkozzon az üzemeltető és a karbantartó fejével, nézzen az ő szemükkel.
www.profienergy.hu

 

  

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.