Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Steril-e a gőz? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2011. július 13. szerda, 00:00

Steril gőz előállításának követelményei

 
steril gozfejleszto steril gozfejleszto

A gőz sterilitása érdekes kérdést vet fel. A gőz ugyanis jellegénél és hőfokánál fogva önmagában sterilnek tekinthető. A gyakorlatban azonban mégis felvetődik a sterilitás kérdése. Vagyis mégsem tekinthető minden gőz sterilnek? A válasz egyértelműen nem.

A gőzzel együtt ugyanis számos más elem is "utazik". A probléma pedig itt kezdődik.
Már a kazánból kilépő gőz magával ragadja a kazánvizet, mechanikus szennyeződéseket, majd a csőrendszerben haladva végzi roncsoló munkáját és további szennyeződéseket szállít.  Normál felhasználási céloknál ez nem jelent problémát. Vannak azonban különböző felhasználások, ahol oda kell figyelni a gőz minőségére. Ilyenek a teljesség igénye nélkül (sorrendben):

1) élelmiszergyártás ahol a gőz a termékkel érintkezik

2) légnedvesítés termelő és raktárcsarnokban

3) légnedvesítés lakó és munkatermekben

4) tisztatér chipgyártás

5) sterilizálók

6) légnedvesítés operációs termekben

7) gyógyszergyári technológiák

Mitől lesz steril a gőz?

1) A tápvízhez csak olyan adalékot szabad használni, mely gőzzel NEM illékony. A táptartálynak rozsdamentes acélból kell készülnie. Gondoskodni kell megfelelő minőségű gőzszárítóról, melynek kondenzátumát a csatornába kell vezetni. Ezzel az előállított gőz élelmiszeri technológiáknál felhasználható.

2) 1-es pont plusz: A vezetékekben keletkező kis mennyiségű kondenzátot (fekete acél installáció esetében) a csatornába kell vezetni.

3) 2-es pont plusz: A gőz (esetleg kondenz) vezetékeket rozsdamentes acélból kell készíteni.

4) 3-es pont plusz: 1 mikronos gőzszűrő beépítése.

5) Minimum követelményként a 4-es pontot javasolnánk, kiegészítve, hogy vízelőkészítésként fordított ozmózis (RO) berendezést alkalmazzanak. Magyarországon sajnos a helyzet ezen a téren igen rossz. Legtöbb helyen semmilyen különbséget nem tesznek egy konyhai üst vagy egy sterilizátor megtáplálásában (nyomáson kívül). Egy EN285-ös EU szabvány határozott útmutatást ad a sterilizátorban felhasználható gőz minőségére. Ennek megfeleléséhez a 6-os pont szerint kellene eljárni.

6) Itt kezdődik az igazi steril gőz. Kis teljesítményeknél rozsdamentes elektromos gőzfejlesztőbe RO kezelt vizet vezetnek (bárminemű vegyszer adagolása nélkül!) és a teljes gőzrendszer rozsdamentes acélból készül. Nagyobb gőzigénynél magasabb nyomású úgynevezett fekete gőzből egy steril-gőzfejlesztő segítségével tiszta, alacsonyabb nyomású steril-gőzt állítanak elő. A steril-gőzfejlesztő rozsdamentes acélból készül és RO kezelt sómentes és vegyszermentes vizet kap.

7) Ennek a technológiának hasonló a felépítése a 6-os pontban felsoroltéhoz. Sokkal szigorúbb azonban a gyártói dokumentálás, a folyamat protokollálása, valamint simább, finomabb felületű a gőzfejlesztő anyaga. A belső kialakítás szinte kizárja a gőzzel történő vízelragadás lehetőségét. Bizonyos esetekben a steril-gőzfejlesztő gáztalanítóval egészül ki.

Természetesen minden esetben oda kell figyelni a megfelelő üzemeltetésre (ellenőrzések, iszapolások stb.). Részletesebb tanácsért keresse a Bepatek Kft-t.
Tel: 06-23-521-521, www.bepatek.hu 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.