Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Termék, technológia Füstgáz hőhasznosítás I. rész

> Cikkajánló  

„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”„Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”
2017. június 29., csütörtök | vitezeva
 – Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft....
Bővebben >>
Kis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvérKis helyigény - sok gőz: JUNIOR - a kistestvér
2017. június 28., szerda | vitezeva
Több mint 300 üzemben...
Bővebben >>
A pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerávalA pálinkafőzés hőtani vizsgálata hőkamerával
2017. augusztus 28., hétfő | Virág Ádám, Csendes Zsolt, Laza Tamás
 A laboratóriumban készített "élet vize" A...
Bővebben >>
Füstgáz hőhasznosítás I. rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2013. június 24. hétfő, 00:00

A kondenzációs füstgázhőcserélő
Kondenz hőcserélő Kondenz hőcserélő

A füstgáz hőhasznosítására többféle alternatívát kínál a gőztechnológiában már jól ismert Bepatek Kft, nemcsak az általa forgalmazott CERTUSS gőzfejlesztők esetében.
A most elindított cikksorozatunk ezek bemutatására törekszik.
Az iparban beépített hőtermelő berendezések (gőzkazánok, gőzfejlesztők, nem kondenzációs elvű melegvizes és forróvizes kazánok) tüzeléstechnikai hatásfoka általában 91-96%-os. A fennmaradó 9% elvész?

Ez azt jelenti, hogy a berendezések által felhasznált gázmennyiség fűtőértékét tekintve, 91-96% rész fordítódik pl. a víz felmelegítésére, elgőzölögtetésére.
A hiányzó hulladék energia a berendezések kéményén távozik, hiszen a kilépő füstgáz hőmérséklete a jól beszabályozott kazánok esetében is 200-250 C fok körül van.
A kéményen keresztül távozó hőenergia mennyisége ennél valójában sokkal több, mert a fentebb említett tüzeléstechnikai hatásfok fogalma nem takarja az égésekor keletkező, és a füstgázban jelen lévő vízgőz hőtartalmát. Ez a hőtartalom a felhasznált gázenergia mennyiségére vetítve további 8-9% is lehet.

A kéményen keresztül távozó hulladékhő mennyisége a működő berendezések esetében összesen 16-18% a felhasznált gázmennyiségre vetítve.

A Bepatek Kft többféle megoldást is kínál hőtermelő berendezések esetében füstgázzal távozó energiamennyiségének hasznosítására.


A kondenzációs füstgáz hőcserélő

A hőtermelő berendezéseknél egyenként beépítésre kerülhet egy a lényegi részeken rozsdamentes acélból készülő, hővisszanyerő berendezés, mely a berendezések kilépő füstgáz csonkjához csatlakozik, a kémények előtt.
A berendezés rendszeréhez tartozó szerelvények és csővezetékek a beépítés helyéhez közel, a kazánházakban kaphatnak helyet.
Újonnan telepítendő berendezések esetében a kémény méretezésénél ajánlatos figyelembe venni a berendezés ellenállását, ill. azt hogy a lehűtött füstgáz hőmérséklete 70 C fok körüli.


A hőhasznosítás módja gőzfejlesztők esetében


Hőcserélő megtakarítás Kondenz hőcserélő megtakarítás Tekintettel arra, hogy a technológiai gőztermelő berendezések által termelt gőzmennyiség kondenzátuma az alkalmazott technológia miatt sokszor nem vezethető vissza a kazánokba teljese mértékben, ezért a berendezések által igényelt hideg tápvíz előmelegítésére használhatjuk a visszanyert energiát.
Mivel a tápvíz melegítés igénye egyidejűleg jelentkezik a kazánok működésével, ezért a füstgáz hőjének hasznosítása jó hatásfokkal valósulhat meg.
A berendezés lényegi része egy speciálisan erre a célra tervezett és gyártandó hőcserélő. A hőcserélőn keresztül áramló füstgáz hőtartalmát átadja a berendezés csonkjaihoz csatlakoztatandó, jelenleg a gőzfejlesztők működéséhez szükséges kazán tápvíznek.
Így a gőzfejlesztők tápvíztartályában már egy jelentősen felmelegített tápvíz kerül, és nincs szükség közvetlen jelentős gőzenergiával történő előfűtésére.
Melegvizes kazánok füstgáz-hőhasznosítása az előzőekkel megegyező rendszerű hővisszanyerő berendezéssel valósítható meg, itt a melegvíz előmelegítését, esetleg épületek alacsony hőfokú fűtését lehet megoldani vele.

A hővisszanyerő berendezések alkalmazásával a gőztermelő berendezések hatásfokának javulása 10-14% is lehet a méretezési és energetikai számítások alapján, amennyiben a visszanyert hőmennyiséget a tápvíz melegítésén túlmenően használati melegvíz termelésre hasznosítani tudjuk.
Amennyiben a hasznosítás kizárólag tápvíz előmelegítésére történik úgy a megtakarítás mértéke 6-10% mértékű, a tápvíz induló hőmérsékletétől függően.

Jelezze érdeklődését a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy a +3623-521-521-es telefonszámon.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.