Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek Rendhagyó üzemlátogatás

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Rendhagyó üzemlátogatás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2013. július 26. péntek, 14:24

Certuss kalandtúra a Gellért Fürdőben

Certuss gőzfejlesztő a Gellért Fürdőben Hullámfürdő
Izgalmas élményekben volt része a Bepatek Kft vendégeinek, akik a Gellért Fürdőben megrendezett rendhagyó, de annál érdekesebb üzemlátogatáson vettek részt.
A fürdő és a kazánház általános megtekintésén túl ugyanis olyan területekre is eljuthattak, amelyek a turista programokban ritkán szerepelnek, néha kalandtúrába is beillő körülményekkel.
50 fokos hőség, aragonit barlang, szűk alagútrendszer, és számos műszaki látványosságban is bővelkedő programot szervezett számukra a Gellért Fürdő aktív közreműködésével és segítségével a CERTUSS gőzfejlesztő berendezéseket forgalmazó kisvállalat.
Képgalériánkat tekintse meg itt!

A műszaki-technológiai és természeti látványosságokban bővelkedő programot kulturális és történelmi tartalommal bővítette a Gellért Fürdő által szolgáltatott Gellért Fürdő Certuss látogatás a Gellért Fürdőben idegenvezetés, amelynek segítségével a résztvevők egy vázlatos áttekintést kaptak a műemléki fürdő történetéről.

Budapest nevezetes gyógyfürdője egykor Sáros Fürdőként vált ismertté, a medence fenekén leülepedett és a forrásvízzel feltörő finom gyógyhatású forrásiszap miatt. A mai hotel és gyógyfürdő épülete 1912-1918-ban készült el, és vált a magyarországi szecesszió kiemelkedő alkotásává, s a főváros egyik luxus kategóriájú létesítményévé.
A fürdő és szálló egykori tulajdonosai minden lehetőséget megragadtak, hogy az intézmény magas színvonalú technikai, esztétikai minőséget képviseljen, mind kényelemben, mind a gyógykezelések terén. A megnyitáskor szinte egyedülállónak számító inhaláló, pneumatikus, valamint infrakamra is várta a gyógyulni vágyókat.
Az akkori Európában is kuriózumnak számító hullám strandfürdő később, 1926-27-ben épült az épülethez, a fürdő korábbi parkja területén. 

A rövid történelmi felvezetés után a hullámgép megtekintése működés közben nagy érdeklődést váltott ki a szakemberek körében. Az 1927 nyarán üzembe helyezett berendezés a mai napig Európában, de a világon is egyedülállóan eredeti állapotában, rendeltetésszerűen működik.
Az ipari műemléknek tekinthető gépészeti berendezés hidrológiailag nagyon jól illeszkedik a medence vízteréhez. A hajtómű jobb és bal oldali áttétel-különbségéből adódóan a hullámkeltő dugattyú pár folyamatosan változva hol egyszerre, hol pedig ellen-ütemben üzemel. A keletkezett hullám ezért sohasem oltja ki saját magát. és 1-1,5 méter magas, tarajosan megtört hullámoka Hullámgép működés közben Hullámgép működés közben t szolgáltat, így a hullámérzést természetesebbé teszi, a tengeri fürdők üdítő hullámverését kitűnően utánozza. 

A kültéri hullám medence megtekintése után ismét az épület belsejében folytatta útját a csoport, s a szintén kuriózumnak számító öltözőket tekintette meg, amelyek más fürdőkben használt karszalagos rendszerekhez képest, saját kabinjaival és öltöző szobáival kialakítva nagyobb kényelmet biztosítanak az ide látogatók számára.
Az eredeti szecessziós állapotában használható, korábban férfi termál-fürdőként funkcionáló csodálatos belső fürdőben a 40 fokos hőség ellenére elidőztek a vendégek kicsit, és a rendkívül aprólékosan kidolgozott falburkolatról számos fotót készítettek.
Majd a háború áldozatává vált, és újjáépített másik oldal, az akkori női termál megtekintésével, az építészeti különbség jól láthatóvá vált. 
További képek itt!

A felszíni építészeti és kulturális csodák bemutatása után, a létesítmény természeti és egyben gépészeti látványosságaira fókuszáltak a szervezők. Szűk lépcsőn, egyre növekvő hőmérsékleti viszonyok között vezetett az út a Gellért Fürdő alatt található alagútrendszerhez, amely egészen a Rác-fürdőig vezet.
Ez már az a terület, ahova az átlagos turista ritkán jut el, így a vendégek egy olyan belső területet ismerhettek meg, amelynek nagyságát mutatja, hogy számos részére még a létesítmény tapasztalt műszaki emberei sem jutottak el.

Az első állomás az Ősforrás, és a Gellért Fürdő alagút rendszer Certuss vendégei a Gellért Fürdő alagút rendszerében z ott található Gránit oszlop volt, amelynek legfőbb érdekessége, hogy tulajdonképpen a Gellért teret ez tartja. Korábban ez a termálvíz forrás szolgáltatta a fürdő vízellátását, ezért történelmi jelentőségét megőrizve alakították ki látogatás céljára, így készült el hozzá maga az oszlop, amely felett nap mint nap közlekedik a budai lakosság.
A ma üzemelő, tényleges vízforrás kis távolságra innen helyezkedik el.

A szűk helyek miatt több csoportra bomló vendégsereg ezután az Aragonit barlang felé vette útját. Ez egy kevésbé ismert barlang, amely összeköttetésben áll a Sziklakápolnával, az 1970-es években tárták fel, amikor elkészítették a Gellért-fürdőt a Rác-fürdővel összekötő alagútrendszert.

Az egymást váltó csoportok kisebb várakozási ideje alatt sem maradtak információk nélkül az érdeklődők, mivel Ruff Zsolt, a Gellért és Rudas fürdő műszaki vezetője végig a vendégek kíséretét adta, s szinte minden kanyarban tudott valami műszaki érdekességről beszámolni, a fiatal elhivatott szakember ezzel is fűszerezte ezt a túrát.

A nagy páratartalmú meleg területek látogatása után ismét az épületben folytatódott a program, ahol az egészen exkluzív aulából egyenesen a CERTUSS gőzfejlesztő kazánházába léptek be a látogatók.
Itt a szintén vendégként résztvevő Klemm Csaba a FŐTÁV (vagyis a Gellértben lévő gőzrendszer tulajdonosa) képviseletében felvezette a Gellért fürdőben lévő gőztechnológia kialakításának szempontjait, részleteit.

A korábban a Gellért F Certuss kazánház a Gellért Fürdőben Certuss kazánház a Gellért Fürdőben ürdő alagsorába telepített két darab Certuss Junior 200-as teljesítményét kiegészítendő került be a két újabb 200-as berendezés. A gépek a gőzfürdőt látják el hőenergiával, de pl. a nagy felületű üvegtetők hó és fagymentesítése is gőzzel történhet. Mivel az épület műemlék, így kisebb fejtörést okozott az elhelyezhetőség és pl. a kémény kivezetése, amit a tervező és a kéményesek bravúrosan megoldottak. A kazánházul szolgáló helyiség ideálistól eltérő alakja sem akadályozta meg a gépek praktikus, jól használható elhelyezését.

A Fürdő által választott gépészeti és technológiai berendezések, valamint az üzemeltetés magas színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a megnyitása óta csak egyetlen alkalommal zárt be, akkor is egy hatalmas csőtörés miatt.

További érdekes cikkek és információk korábbi hasonló rendezvényekről a www.gozfejleszto.hu oldalon.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.