Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Esetek Újabb esettanulmány II. rész

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Újabb esettanulmány II. rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zsibrita Krisztián   
2010. május 11. kedd, 14:58

A gőz és a vörösbor okozta károk
gőz hibája a műszörmén

A ruhacímkék jelölésével kapcsolatos figyelmetlenségek gyakran maradandó károkat okoznak a tisztításra beadott textíliákon. Evvel a témakörrel foglalkozik cikkünk korábbi I. része is. Most tovább taglaljuk a lehetséges okokat és felelősöket.

Korábbi cikkeink:Vitás esetek I.II.rész
                        Újabb esettanulmány I. rész

Gőz által rongált műszőrme
 
Hiba: Ez a műszőrme, ami hosszú akril szálakat tartalmaz, gond nélkül ki lett tisztítva.
A kár a befejező folyamat első részénél, a gőzös kikészítésnél lépett fel , amikor a legerősebb gőzölésnek kitett területek mattá és lapossá váltak. A ruha címke egy körben lévő P-t és egy ponttal ellátott vasalót tartalmazott.
Ok: Az akril különösen érzékeny a gőzölésre és a ponttal ellátott vasaló speciálisan figyelmeztet, hogy a gőz visszafordíthatatlan kárt okozhat. A tisztítótól elvárható, hogy figyelembe vegye és értelmezze a címkén lévő szimbólumokat, majd ellenőrizze az anyag szerkezetét, hogy lássa, a folyamat során el kell-e kerülni a gőzt.
Felelősség: A vasalót terheli. A ruha címke korrekt és az anyag összetétel megfelelő. Ha a vasaló megértette volna, hogy a ruha címke magában foglalja a rizikót, elkerülhették volna a kárt.
Javítás: Nincs.

vörösbor általi kár Tisztítás utáni vörösbor folt maradványok

Hiba: Ezt a fakó rózsaszín kabátot vegytisztítási és diagonál vonallal keresztezett háromszöggel látták el. (ami azt jelenti, hogy fehérítés nem megengedett) A tisztító a vegytisztítást próbálta ki, hogy eltüntesse a vörösbor foltot, de ez nem működött, így a helyén maradt folttal visszaküldte.
Ok: A zöldségek, mint például a fekete ribizli, cékla vagy vörösbor, illetve fű normálisan eltávolíthatóak a vegytisztítással vagy a sima mosással. A foltot hidrogén peroxiddal vagy hasonlóval kell kifehéríteni.
A ruha címkén engedélyezik, hogy a ruhát speciálisan oxigénnel fehérítsék, mint például a hidrogén peroxid, ami az egyetlen kemikália, ami anélkül tünteti el a szennyeződést, hogy fakó foltot hagyna. Mindazonáltal a reagens anyagot még alkalmazás előtt kellene tesztelni egy olyan felületen, ahol nem látszik.
Felelősség: Hacsak az elő teszt nem volt negatív, a tisztító felelős azért, hogy eltávolítsa ezt a foltot és ezt vállalnia kell, mivel nem tett így.
Javítás: A foltban lévő cukor lehetséges, hogy később nyomot hagyott, amit jóval nehezebb eltávolítani, de még lehetséges, amennyiben a tisztító türelmesen követi a megfelelő eljárásokat, amit a Mosodák és Tisztítók Szövetsége alakított ki.

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.