Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
SZEFO Zrt. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2014. június 23. hétfő, 00:00

Nano-silver technológia CERTUSS gőzfejlesztővel és IPSO mosodai gépekkel

Certuss és IPSO a szegedi SZEFO Zrt-nél Certuss és IPSO a szegedi SZEFO Zrt-nél

Az ezüst mikroba- és csíraölő tulajdonságát kihasználó Nano-silver technológiával gyárt antibakteriális kelméket és felsőruházati termékeket a SZEFO Zrt. Az eljárást a cég és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai dolgozták ki. A több mint egyéves kutatás-fejlesztési munkával kidolgozott módszert a SZEFO saját védett  márkás „Chance” extra prémium minőségű felsőruházati termékek előállítása során alkalmazza. Az ezüst nanorészecskék antibakteriális hatása abban áll, hogy nagy fajlagos felületük miatt megnövekedett kémiai aktivitást mutatnak.

  Ipso mosodai gépek a szegedi SZEFO-nál Ipso mosodai gépek a szegedi SZEFO-nál CERTUSS és IPSO a szegedi SZEFO-nál CERTUSS és IPSO a szegedi SZEFO-nál   

Hatásukra a baktérium sejt károsodik, a sejtfal megsérül, ezüst nanorészecskék halmozódnak fel a sejtmembránban, ami a baktérium sejt elhalását eredményezi. A világviszonylatban is egyedülálló eljárás során nano méretű ezüstrészecskékkel feldúsított oldószerrel kezelik a kötöttárut, amely gátolja a baktériumok és gombák okozta izzadságszag keletkezését. 
Az ezüstszemcsék textíliával való összedolgozására kétféle technológiát alkalmaznak, amelyek során az egyik esetben a CERTUSS gőzfejlesztő által termelt gőz segítségével kerülnek a nanorészecskék a textília szerkezetébe, a másik esetben bemossák az anyagba, ennél az eljárásnál IPSO ipari mosodai berendezésekkel dolgoznak.

CERTUSS és IPSO a szegedi SZEFO-nál CERTUSS és IPSO a szegedi SZEFO-nál CERTUSS és IPSO a szegedi SZEFO-nál CERTUSS és IPSO a szegedi SZEFO-nál
A nanométeres méretű ezüstszemcsék a kelme felületén alakulnak ki, és a mosás, szárítás, vasalás után is ott maradnak, és a ruhadarab élettartama alatt állandóan kifejtik baktérium- és gombaölő hatásukat. A kidolgozott módszer nem változtatja meg a kelmekészítés eljárását, a kész ruhadarab színe és tapintása sem változik. Viselése által korlátozza a mikrobiális betegségek terjedését, megszünteti a fellépő kellemetlen izzadságszagot, jó közérzetet nyújt és magabiztosabbá tesz, vagyis jó komfortérzetet biztosít. A nemzetközi szabadalmaztatás hatására a technológia eddig csaknem 130 országban élvez védelmet. Forrás: Magyar Textiltechnika.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.