Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Termék, Technológia Sokat ígérő energiaosztályok, extra magas fordulatszámú centrifugálás...1.rész

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Sokat ígérő energiaosztályok, extra magas fordulatszámú centrifugálás...1.rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2009. augusztus 17. hétfő, 00:00

Az energiatakarékosság buktatói?

Tíz év eltelt azóta, hogy megjelentek a műszaki áruházakban az első energiatakarékosságot minősítő jelzések: A, B, C, D... Természetesen a vásárló az ilyenféle besorolásokra hagyatkozik. Kezdő háziasszonyként jómagam is az A energiaosztályú mosógépre vadásztam és úgy gondoltam, ezzel a takarékosság kérdése el is lenne intézve. Munkám során a hozzáértő gépészmérnököket hallgatva már másképpen látom ezt a kérdést.

 

Európában a trendnek megfelelően, és a nagy műszaki áruházak között kialakult versenyben a háztartási gépek megítélésében mindennél fontosabb szemponttá vált az energiatakarékosság. A baj az, hogy akik a készülékeket besorolják, nem tesznek különbséget az országok szokásai között, különböző környezetben, különbözőek a felhasználás jellemzői. A háztartási mosógépek esetében gondoljunk a mosás gyakoriságára, a textil minőségére és szennyezettségére. Az energiatakarékosság jegyében kevesebb vizet használ a legújabb szuper mosógép, ami kevesebb energiafelhasználást eredményez. Igen ám, de ahhoz hogy egy erősen szennyezett ruha tisztává váljon elegendő víz szükséges. Kérdés, a szuper mosógép esetében mivel tudják ezt kiváltani, nem romlik-e a mosás hatékonysága?

Aki végig nézett már egy termékkatalógust különböző háztartási gépekről, hamar észrevehette, hogy a másik vesszőparipa a mosógépek jellemzésénél a minél magasabb fordulatszám. Érdemes elgondolkodni azon, jól járunk-e egy nagyon magas fordulatszámú mosógéppel. Az intenzív centrifugálás alatt nagy erőhatások érik a készüléket, mely így hamarabb tönkre megy és a ruha is jobban roncsolódik, mint a kíméletes centrifugáláskor.

A fenti példák leginkább háztartási mosógépekre vonatkoznak, az ipari berendezéseknél nincs energiaosztályokba való besorolás, viszont vannak különböző programozási lehetőségek. Cikkünkben csak arra szerettük volna felhívni figyelmüket, hogy vásárlás előtt próbálják több szempontból vizsgálni a termékeket.

A Bepatek Kft. szakképzett üzletkötői és szervizesei készséggel állnak rendelkezésükre. Egy személyes találkozó keretében szívesen megbeszélik Önökkel, hogy konkrét esetben ipari felhasználás során milyen takarékos megoldások érhetők el az IPSO mosodai berendezések használatakor.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.