Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Vízlágyítás mosodákban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2011. március 28. hétfő, 00:00

AKÁR 10 Ft/kg-al olcsóbb mosási önköltség!

vízlágyítás
A vízlágyítás általában nátrium ioncserélőkkel történik. A műgyanta anyagú oszlopokban lévő gyanta kicseréli a keménységet okozó ionokat (kalcium, magnézium) egyszerű sóra (nátrium) mely nem képez vízkövet. A víz sótartalma tehát nem változik. A keménység mértékegysége nálunk °nK (német keménység), 1 °nK= 10 CaO/l.
 
A vízkeménység által okozott problémák:
  • magasabb mosószer felhasználás
  • kevésbé magas mosási minőség
  • vízkőképződés
A vízlágyítók a gyantát tartalmazó oszlopon kívül sólétartályból és vezérlőfejből állnak. 1 liter gyanta 4 m3/°nK mennyiségű vizet képes lelágyítani. Amint ez a mennyiség áthaladt rajta un. regenerálásra van szüksége amikor is a gyantáról a megkötött magnézium, kalcium lemosásra kerül, majd sólével visszaöblítve ismét bevetésre kész. A regenerálás 1-2 óráig tart. Ismerünk 1 vagy 2 oszlopos vízlágyítókat. Az 1 oszlopos lágyító általában éjszaka egy előre beállított időpontban regenerál, melyet egy beállított vízmennyiségmérő aktivál, egy időzítővel kombinálva.
A 2 oszlopos lágyítók automatikusan kapcsolnak át egyik oszlopról a másikra. A normál vízlágyítók hideg vízre alkalmasak, de létezik olyan kivitel is mely meleg víz kezelésére alkalmas. Célszerű a lágyítást a vízmelegítés előtt elvégezni, mert ezáltal a vízmelegítőnk élettartamát és hatásfokát is javítjuk.
Figyelem! A vízlágyítók megfelelő működéséhez minimum 2,5 bar áramló víznyomásra van szükség (vízelvétel esetén).

vízlágyító A vízlágyító méretezéséhez 3 adatra van szükség:
1) Óránként felhasznált víz mennyisége (liter/h)
2) Maximális átfolyás (liter/min)
3) Műszakszám
A fenti adatok ismeretében a Bepatek Kft munkatársai elvégzik a méretezést és a megfelelő készülék kiválasztását. Bizonyos esetekben megéri egy tárolótartályt is közbeiktatni, hogy csökkenteni lehessen a készülék méretét.
A mosáshoz szükséges víz keménysége 4-5 °nK. Miután a vízlágyító 0,1 °nK vizet készít, ezért egy bekeverőszeleppel lehet a kívánatos értéket beállítani. Az előmosáshoz és főmosáshoz mindenképp lágy vizet kell engedni, de bizonyos esetekben az öblítéshez is ezt használnak. A mosógépnek a következő megfelelőséggel kell bírni: 3 vízbeeresztő-szelep (meleg lágy, hideg lágy, hideg kemény) és programozhatóság. Az IPSO gépek ezt természetesen tudják.

Előnyök:

  • Jelentősen csökkenő mosószerköltség.
  • Alacsonyabb mosószer felhasználás mellett is jelentősen javuló mosási minőség
  • Nincs vízkőlerakódás, kevesebb szervizköltség, jobb fűtési hatásfok

Gazdaságosság:

Nézzék meg a mosószerükön található keménységi táblázatot. Egy kereskedelemben is kapható ipari mosóporon pl. a következő adatok találhatók:

<10 °nK

10-16 °nK

16 °nK

>16 °nK

27 gramm/kg

40 gramm/kg

47 gramm/kg

54 gramm/kgvízkeménység  térkép
Magyarországon általában a vízkeménység 16-18 °nK néhány helyen elérheti a 40 °nK-et és ritkán előfordul a 3 °nK is.
Vegyük az átlagos példát a 16 °nK-et. A Bepatek Kft. által forgalmazott vízlágyítókban olyan gyanta található, mely 130 g/l gyanta sófelhasználással rendelkezik ellentétben a szokásos 200 gr/l-től. Ez 35%-kal csökkenti a sófelhasználást és a környezeti terhelést. 1 m3 víz lágyításához az általunk vett vízkeménység esetében (16 °nK → 5 °nK) 0,5 kg sótablettára van szükség, melynek jelenlegi ára ca. 42 Ft+Áfa. Ez 1 liter vízre számolva 0,042 Ft+Áfa. Egy átlag mosást nézve (10 l lágyvíz/kg ruha) 1 kg ruhára vetítve a sóköltség 0,42 Ft+Áfa.

Mosószer megtakarítás 20 gr/kg, mely 560 Ft+áfa mosószer esetében 11,20 Ft+Áfa. Össz megtakarítás: 10,78 Ft+Áfa/kg ruha.

Már egy kis, napi 200 kg-ot feldolgozó mosodában is jelentős megtakarítás érhető el: 200 kg *10,78 Ft * 260 munkanap/év= 560.560 Ft+Áfa. A vízlágyító ára pedig 3-400.000 Ft+Áfa. Vagyis a beruházás fél éven belül megtérül. Feltétlenül javasoljuk, hogy a fenti számokat helyettesítsék be az Önök által használt mosószer paramétereivel.

Hogyan tudhatja meg a víz keménységét?
  • Megkérdezi a szolgáltató vízművet
  • Hoz vízmintát a Bepatek Kft-hez, ahol a mérést ingyenes elvégzik

Érdeklődését, megrendelését a Bepatek Kft. munkatársai várják!
Tel: 06-23-521-521
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Fax: 06-23-521-520
 
Figyelem! A víz keménysége évszakok közt változhat, ezért rendszeres mérésre van szükség.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.