Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Esettanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. október 21. csütörtök, 00:00

Nehéz foltokkal való bánásmód

  tintafolt

Néhány foltot nem lehet standard mosási eljárással eltávolítani, ezért speciális kezelés igényel. Ian Harris a Laundry and Cleaning News, angol szaklaptól néhány gyakorlati tanácsot ad ezekre az esetekre.

zseben folt Nézzük ezeket a zsebeket: a szortírozóknak óvatosan meg kell nézniük a zsebeket és biztosnak kell lenniük abban, hogy minden golyóstollat eltávolítottak, különben beszennyezik az egész anyagot. Ha egy toll foltot hagyott, kezelje mosás előtt. A jól elgondolt mosás képes eltüntetni az anyagon található legtöbb piszkot és foltot, amit a mosodába visznek.

A szálloda és egészséggondozási láncok alanyai lehetnek a nagy kiterjedésű foltoknak, beleértve az étel, krém, testápoló, vér, izzadság és egyéb testnedvek által okozott foltokat, így a mosoda sikere a kifogástalan tisztítás, s a foltmentes anyag a modern mosószerek hatékonyságának bizonyítéka. Mégis, a legjobb mosószer sem lehet hatékony, ha nem megfelelően használják és egy jól elgondolt mosási módszertől nem várható el, hogy mindent eltávolítson.

A foltok bizonyos típusai, mint például a rozsda, különleges bánásmódot igényelnek.

A legtöbb foltprobléma ami a mosodáról ad képet, a felhasználó durva bánásmódjából vagy a szegényes mosási eljárásból ered. Az otthoni mosószerekről szóló TV hirdetésekben elvárják, hogy a termékek hideg vízben is hassanak és még a beleivódott foltokat is eltávolítsák illetve a kosz minden típusát, ami egy gyerek ruháján lehet.

Tehát miért nem tudják a professzionális mosodák ugyanazt az eredményt oly könnyen produkálni?

A válasz főleg a szennyezettség és a mosás idejének hosszától függ. Otthon ha valakinek véres lesz a ruhája vagy az asztal borfoltos, a szennyeződéssel hamar elbánnak vagy legalább kiöblítik. Kereskedelmi környezetben az ipari mosodákba a foltos, piszkos részek nem érkeznek meg pár napon belül. Erre az időre a folt már beleszáradt, nem fog reagálni egy normális mosásra. A mosodáknak azokkal a foltokkal kell elbánniuk, amik otthon nem fordulnak elő.
A hotel vendégek gyakran törlik bele a cipőjüket a fürdőszobai törülközőkbe, bár otthon ezt nem csinálják meg. A cipő polirt és a sarat nehéz eltüntetni. A legtöbb jó hírű mosószer ellátó különböző eljárásokat tervezett, hogy a probléma ezen részével tudjanak bánni, de a mosodáknak elkerülhetetlenül foglalkozniuk kell a megmaradó foltokkal is
Ebben az esetben szükséges felügyelni az újramosást és a folt típusának értelmében osztályozni, hogy milyen bánásmódra van szükség.
Az újramosásért felelős személyzetet be kell tanítani, hogy képesek legyenek minden folttípust azonosítani és eszerint eljárni. Ez különösen vonatkozik a színes anyagokra is. A színes, 100% poliészter anyag gyakran hagy foltot, ami egy szürke, olajos piszoknak látszik. Ez főként akkor történik meg, ha az anyag száraz, de nedves foltok vannak rajta, amikor kivasalják. A száraz részeken lévő szálak olvadtak és laposak, de a nedves darabokat még nem érintették. Egy 100% poliészter anyag mindig egyenletesen nedves kell legyen vasaláskor.

rozsdafolt Négy alap folttípus létezik, ami speciális bánásmódot igényel:
1. Fémes foltok
Talán a régi származású rozsdafoltok vagy a rozsdás víz a leggyakoribb példái ennek a típusnak.
A konyhai öltözeten gyakran vannak alumíniumfoltok, de ezek mosás alatt normálisan oxidálódnak a mosószerben lévő lúg által és az ételmaradékból beleivódott szént kiszedi, ami odaégett a serpenyőben.
A legtöbb fémes folt könnyen eltávolítható fluor- vagy oxálsavval, a mennyiségtől függően kell kezelni.
Kis lokalizált fémfoltokat lehet kezelni azzal, hogy egy csöpögtetőpalackkal fluorsavat használnak.
A legtöbb vegyi szállító rozsdaeltávolító név alatt adja el ezeket. Ezeket a termékeket extrém körültekintéssel kell használni, a fluorsavat egészen higítva, mivel nagyon maró, súlyos égési sérülést okoz, ha ráfröccsen a bőrre, szóval csak szigorú szabályok mellett lehet használni.
Egy cső kálcium glutamátnak alapvető anyagnak kell lennie a mosodai elsősegély dobozban.
Nagy mennyiségű fémfoltos tételnél a mosásnál lehet kezelni a szennyeződést.
Adjon a foltos anyaghoz forró mosásnál 3-5 kg oxálsavas kristályt 5-8 percre és 2-3-szor öblítse ki.
Bármely eljárásnál, amihez sav szükséges követelmény mindig, hogy a normál mosást követően bizonyosodjon meg róla, hogy az összes savat eltávolította.

Hamarosan folytatjuk cikkünket a következő témákkal:
- zöldség és fehérjefoltok
- penész és festék
- beton és szén

Amennyiben még nem tette iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is értesülhessen a havonta készülő esettanulmányokról! Feliratkozás!


 
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.