Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Termék, Technológia Centrifugálás a négylábúaknál

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Centrifugálás a négylábúaknál PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2011. július 11. hétfő, 00:00

Hogyan segít egy kutya a mosógépek és szárítógépek tervezésében?

  Centrifugálás

Andrew Dickerson, a Georgia Institute of Technology (USA) kutatója tudja, milyen gyorsan rázzák magukat a kutyák.
Geo: A kutyatulajdonosok most már tudják, hogy labrador retrieverük 4,3 hertz frekvencián rázza magát. Mi a haszna ennek?

Dickerson: Mi, akik gépeket alkotunk, szintén a természettől tanulunk. Azok a képletek, amelyeket a kutatásaimból nyerünk, a ruhaszárítók és mosógépek tökéletesítése szempontjából fontosak, hiszen ott minél kevesebb víznek kell visszamaradnia.

Egyáltalán miért rázzák magukat az állatok?

Ha hideg és nedves az idő, egy állatnak a lehető leghamarabb meg kell száradnia, nehogy lehűljön és elpusztuljon. Ez fokozottan igaz, a kis állatokra, amelyeknek teste arányaiban nagyon sok vizet megtart: az emberen fürdés után alig fél liter víz marad vissza, egy egéren egy zuhé után testsúlyának a fele, egy hangyán a testsúlyának a háromszorosa.Egy 27 kilós kutyának fél liter vízzel a bundában napi kalóriabevitelének 20 százalékát kellene arra fordítania, hogy egyszerűen megszáradjon a levegőn.

Fizikai szempontból hogyan működik a "bioszárító"?

Mialatt az állat rázza magát, az erő, amely a bundájában lévő vízre hat, meghaladja a nehézségi erőt, és több vizet távolít el. A megfelelő sebességet a frekvencia és a sugár adja ki, ennek következtében a kisebb állatoknak a nagyoknál gyorsabban kell rázniuk magukat ahhoz, hogy megszáradjanak. Ennek ellenére egyes állatok jobban rázzák magukat a kelleténél, például a pandák vagy grizzlyk. Feltehetően van egy bizonyos rázási határérték, amit - a didergésünk frekvenciájához hasonlóan - nem lehet alulmúlni. És viszonylag laza bőrrel a centrifugálás még hatékonyabb.
Az ipari mosógépek műszaki megítélésének egyik legfontosabb adata, az un. G-faktor, vagyis centrifugálási fordulatszám. Minél nagyobb ez az érték, annál magasabb a víztelenítés hatásfoka, és annál kevesebb energiával lehet a szárítást elvégezni. Természetesen a G-faktor összefügg a súllyal, hiszen a centrifugálás során fellépő igen komoly érőket csak megfelelően robusztus gépekkel lehet hosszú élettartam mellett kompenzálni. Forrás: Geo Magazin
A belga IPSO berendezések a jelenleg hazánkban elérhető ipari mosógép márkák közül is magas G-faktorral rendelkezik, köszönhetően az amerikai cégcsoportba tartozó gyártó állandó kutatás-fejlesztési tevékenységének. Működtetésével akár 17% energia is megtakarítható.
Érdeklődjön az IPSO gépek után a Bepatek Kft-től a 06-23-521-521-es telefonszámon, vagy a www.bepatek.hu weboldalon.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.