Ön itt van most:

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!
Mosodai praktikák II. rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2013. október 15. kedd, 00:00

Teljesítménynövelés meglévő kalanderünknél   

Ipso ipari vasalóhenger

A kalander teljesítményét két tényező befolyásolja. Egyik maga a gép, másik a kiszolgálása. Hiába a nagy teljesítményű vasalóhenger/mángorló, ha nem teszünk rá elegendő textíliát. Ezzel csak azt érjük el, hogy nő a fajlagos energiafelhasználás. A kalander energiafelhasználása ugyanis 2 részből tevődik össze. Első a gép hőleadása, mely akkor is jelen van ha semmit nem vasalunk, másik a textíliában lévő víz elpárologtatásához szükséges energia. A tényleges fogyasztás ennek a két értéknek az összege.
Kiszolgálás

rugós ruhakocsi 1. Mindig törekednünk kell arra, hogy a kalanderünk lehető legnagyobb felületi fedettséggel dolgozzon.
3 méter széles kalanderen/vasalóhengeren ne 1,5 m szélességben vasaljunk! Használjuk ki a teljes szélességet, ha kell több pályás beadagolással. Nézzük meg mennyi távolság van 2 beadott textília közt hosszirányban. Gyakran ugyanakkora a szabad hely 2 textília közt mint maga a textil, jóllehet a cél az, hogy a távolság ne legyen több 20-30 cm-nél. Ehhez jó szervezettségre és munkaerőre van szükség. A textíliákat lehet un. rugós kocsikból adagolni, hogy a kezelőnek ne kelljen állandóan behajolni a kocsiba. Gyakran un. rázóbakra készítik elő a ruhákat, hogy gyors, egyszerű legyen a beadagolás (erre a feladatra több ipari gép is rendelkezésre áll, megfelelő teljesítmény elérésekor). Fontos, hogy ne legyenek nagy távolságok 2 textil közt. A ruhakocsi vagy rázóbak a kezelők közvetlen közelében legyen, ne 1 méterre tőlük. A legtöbb általam látott gép fél teljesítményen üzemel a kiszolgálás miatt (ez nem vonatkozik a nagyteljesítményű többfejes csipeszes beadagolóval ellátott kalanderekre).

2. Kis gépeknél gyakori a kétszeres vasalás.
Próbálják ki milyen eredményt érnek el, ha a sebességet lejjebb állítják és csak 1-szer engedik át a textíliát. Gyakran ez hatékonyabb megoldáshoz vezet.

szortírozás 3. Szintén lényeges szempont a megfelelően kiválasztott sebesség.
A túl gyors vasalási sebesség nedves textíliákat eredményez. Ezt szinte mindenhol észreveszik és elkerülik. Ezzel viszont igen gyakran azt érik el, hogy túlságosan lassú a vasalás. Ez jelentős teljesítménycsökkentés mellett túlzott elektrosztatikus feltöltődéshez, és öltöztető anyag kopáshoz vezet. Célszerű a textíliákat szortírozva vasalni, és pontosan meghatározni az egyes csoportokhoz tartozó sebességet. Ehhez akár egy mérleget is segítségül vehetünk, meghatározva a nedvesség tartamot. Leggyakoribb hiba az, hogy az 1 és 2 rétegű textíliák váltásánál nem állítják át a sebességet.

programozható kalanderek 4. Megfelelően beállított hőmérséklettel is lehet teljesítményt növelni.
Bizonyos textíliák nem bírják a magas hőmérsékletet, mások viszont igen. Sokszor ezért mindent pl. 150-160 C-on vasalnak, jóllehet egy részét lehetne 180 vagy akár magasabb hőmérsékleten is.

5. Megfelelő előszárítással növelhetjük gépünk teljesítményét.
Vigyázzunk azonban arra, nehogy túl száraz legyen a textília (20-25%-nál ne kevesebb) mert az már a minőség rovására fog menni. Az előszárítás idejét is pontosan kell meghatározni, hogy a kalander sebességét megfelelően tudjuk beállítani. (OPTimum a túlszárításgátló vezérlés)

6. Miután a kalanderezés munkaerő igényes folyamat és magas "üresjárati" energiaköltséggel rendelkezik, javasolt inkább összevárni a textíliákat és jó kihasználtsággal rövidebb idő alatt elvégezni a munkát.
 
Minden mosodatulajdonosnak és üzemvezetőnek javaslom, hogy néhány napra maga is álljon be a géphez dolgozni és végezzen méréseket, beállításokat. A gép hatékony és gazdaságos működése kizárólag a tulajdonosnak áll az érdekében. Ráadásul egyszer sem biztos, hogy a kiszolgáló dolgozóknak meg van az a képessége mellyel az optimális finomhangolást el lehet végezni. Állítson fel elérhető teljesítménynormákat és azt kérje számon.
 
Egy mosoda minden területére igazak a következők:

A dolgozók különböző gépeken különböző teljesítményre képesek. Meg kell találni, hogy ki melyik feladatra alkalmas a legjobban. Hirdessünk meg teljesítményversenyt motiváló nyereményekkel. Így megtudhatjuk egyes gépből mit lehet kihozni, és ki melyik gépen tud a legtöbbet. Ha kizárólag órabérben foglalkoztatjuk az embereket, akkor elhúzzák a munkát és több ponton növekszik az energiaköltségünk.
 
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.