“Mert nem mindegy, hogy mit eszünk”

– Győri Jánossal, a Zádor-Hús Kft. tulajdonosával beszélgettünk

20 év húsfeldolgozói tapasztalat áll Győri János mögött, aki édesapjától tanulta a házias ízek elkészítésének fortélyait, s amit kamatoztat saját vállalkozásában is. A Zádor-Hús 2003-ban alakult, 2005-ben zöldmezős beruházás keretében épült meg az 1300 m2 –es húsüzem, melyet 2009-ben bővítettek. Jelenleg több mint 50 féle termék gyártása folyik a területen, melyek a legkorszerűbb gyártástechnológiával készülnek, mert – ahogy a szlogen is szól – nem mindegy, hogy mit eszünk.

Szorgos munka a töltőüzemben
Zádor Lángolt kolbász útra készen
Zádor Füstölt Kolozsvári Szalonna

A húsüzem területére érve finom illat emlékeztet bennünket falusi disznóvágás utáni időkre, amikor a szalonnák, kolbászok lógnak a füstölőben. A tulajdonostól megtudtuk, bükkfa aprítékkal füstölik az ilyen jellegű termékeiket, mint például a csülök, császárszalonna, vagy a paraszt lapocka.

 

 

A biztonsági fertőtlenítés után, védőruhában léphettünk a gyár területére, amelynek megtekintését követően utunk a kazánházba vezetett.

CERTUSS gőzfejlesztő automata kiegészítőkkel – táptartállyal és hűtőedénnyel

 

Tavaly üzemelték be a 200 kg/h gőzteljesítményre alkalmas CERTUSS Junior TC

CERTUSS JUNIOR 200 TC

gyorsgőzfejlesztőt, mely segítségével speciális, füst nélkül hőkezelhető főtt húskészítményeket készítenek. A gőzfejlesztővel üzemeltett berendezés hűteni is tudja a húskészítményt, így egy készülékben egymás utáni technológiai lépésben tudnak főzni és hűteni is. A gőzigény egy főzőszekrény esetén 160 kg/h a felfűtési ágban.  A 200 kg/h gőzteljesítményre képes gőzfejlesztő az üzemi tapasztalatok alapján megfelelő méretnek tűnt ennek az egy egységnek a kiszolgálására, amivel a szalonnát főzik. Jelenleg ismerkednek a technológiával, mivel korábban gőzt igénylő termelő eszközökkel nem szereztek tapasztalatot. Van hely még a bővítésre a kazánházban, így a közismerten kis helyigényű CERTUSS gőzfejlesztőkből akár egy nagyobb, 850 kg/h gőzteljesítményű berendezés elhelyezésére is lehetőség nyílik. Mindezt könnyíti a nemrég hatályba lépett NGM rendelet is.  A bővítést 2-3 éven belül tervezik megvalósítani, aminek célja, hogy a jelenleg gázzal működő főzőegységeket gőzfűtésűekre cseréljék.

A CERTUSS gőzfejlesztővel fűtött főzőszekrény

Győri János elmondta, megbízhatóan működik a német CERTUSS gyorsgőzfejlesztő, most még csak napi négy-öt órát használják egy-egy főzési folyamat erejéig. 3 fő kezeli, váltakozó műszakban. Az üzemvezető elvégezte az ehhez szükséges képzést, de az oktatáson minden kolléga részt vett, a kezelése a gépnek egyszerű, az indítást, leállítást szükség esetén elvégzi Győri úr is. „Egyelőre nincs probléma, csak jót tudok mondani. Kötelező karbantartást végeztek eddig a berendezést forgalmazó és beüzemelő BEPATEK kollégái, egyéb gond nem volt. ” – véleményezi a tulajdonos a gép egy éves működését.

 

 

 

Touch Control – a vezérlő képernyője

A Zádor-Hús elsők között alkalmazza a CERTUSS újonnan kifejlesztett Thermotimat PLUS  automata vezérlését, melynek köszönhetően távfelügyelettel, akár egy táblagépről látható a gőzfejlesztő kijelzője, így egy esetleges üzemzavar is, tovább a gép üzemei paraméterei szabadon állíthatóak a megfelelő jogosultsággal rendelkezők részére. A funkció segítségével tulajdonképpen a berendezés közvetlen kezelőszemélyzet nélkül üzemeltethető. Hasznos kiegészítőnek ítéli meg ezt a tulajdonos, mert a termelési vezetőket több feleslegesen megteendő úttól kíméli meg az épületben az üzemeltetés során.

A képeket a Zádor-Hús Kft. engedélyével Vitéz Éva készítette.