Gyorsgőzfejlesztő használata a polisztirol gyártásban

Hőszigetelő anyagok közé soroljuk az épületszigetelés területén gyakran alkalmazott expandált polisztirol habot (EPS), illetve az extrudált polisztirol habot (XPS), és a formahabosított termékeket.

Az EPS gyártása során nagy hangsúlyt kap a gőz, hiszen az egyes lépések, mint az előhabosítás, pihentetés és formahabosítás mindegyikében részt vesz. Az előhabosítás folyamán a gőz hatására a anyagszemcsék puhulása megy végbe, majd a hőmérséklet növekedésének köszönhetően eredeti méretük 20-50-szeresére nőnek a pentán hajtógáztól, melynek végeredménye, hogy a gyöngyök belsejében kis zárt cellák alakulnak ki, így érve el a kiváló hőszigetelő képességet. A lehűlés során a gyöngyök felülete megszilárdul, a hajtóanyag összehúzódik, melynek hatására a kis gömbbe levegő diffundál. A folyamat második lépéseként a pihentetés során a gyöngyök leadják a gőzölésnél felvett nedvességet. Az előhabosított anyagot a formahabosítás során újabb gőzölésnek teszik ki, immár zárt formában, ahol a szemcsék összepréselődnek, és kötőanyag nélkül is homogén anyaggá állnak össze. Az expandált polisztirol hab ismertebb neve a hungarocell, vagy nikecell. Az XPS, azaz az extrudált vagy zártcellás polisztirol hab volt az első olyan műanyag hab, amit hőszigetelésre használtak, múltja 1941-re tekint vissza. Az építőipar területén hűtőházak hőszigetelésére használták, de nagy nyomószilárdsága miatt padlók, majd a lapostetők hőszigetelésében is alkalmazni kezdték. Mára már a padlók hőszigetelésétől kezdve, magastetők és egyéb klasszikus épületszerkezetekben történő alkalmazáson kívül használják csővezetékek fagyvédelmére, utak, vasúti pályák, repülőtéri kifutópályák, jégpályák hőszigeteléséhez is.

A gőzkazánok alkalmazása helyett elterjedt az iparágban a gyorsgőzfejlesztő használata, hiszen mind üzemeltetésük, mind karbantartásuk költségkímélő, nem igényelnek állandó felügyeletet, és a telepítésük és az engedélyeztetésük is egyszerű. A gőzfejlesztő automatákat 75 iparágban használják hazánkban. A gépek népszerűsége annak köszönhető, hogy maga a gőz hatalmas energiamennyiség tárolására alkalmasak: a gőzben nagyságrendileg több mint négyszer annyi energia tárolható, mint a vízben, ha csak a párolgáshőt vesszük figyelembe. Továbbá képes pontosan meghatározott hőmérsékletre fűteni a gépeket, készülékeket, szilárd anyagokat, gázokat és folyadékokat.

Cégek, akik BEPATEK-CERTUSS gőzfejlesztő automatát használnak a polisztirol gyártás folyamán:

King Stone Chemicals Kft.
HungiPack Kft.
Rooga Bt.
Rozetta Kft.
STYRO-TEX Kft.
Üveg-Ásványgyapot Kft.