A helyes mángorló-karbantartásról

Jó minőség és hatékony síkformájú mosandó feldolgozásához egy textiltisztító üzemben a mángorlónál minden simán kell, hogy menjen. Ehhez feltétlenül szükséges a mángorló megfelelő karbantartása. 

  1. lépés: a kalander (vályú) tisztító kendő vályús kalanderekhez

A tisztító kendőt naponta munkakezdetkor át kell járatni a mángorlón. A teknőn lévő lerakódásokat, melyek a maradék nedvesség elpárologtatásánál szükségszerűen keletkeznek, hatékonyan el kell távolítani. Mosodákban különböző tisztítókendőket lehet találni különböző hatékonysággal:

  1. Csiszolószalaggal vagy csiszolóvászonnal csak rövid ideig lehet jó eredményt elérni, ezek nem tudnak behatolni a mélyedésekbe, és hamar lekopnak. A kristályszemcsék egyszeri használat után rendszerint eltompulnak, és eltömítődnek a lecsiszolt anyagtól. Következtetés: tartósan nem alkalmas használatra.
  2. A teknőtisztító kendők csiszoló anyaggal (flíz) (mint egy mosogatószivacs) szintén kristályszemcsékkel vannak ellátva. A kristályok elkopása rendszerint észrevétlen marad, mert a maradó műanyag még mindig durvának és hatékonynak érezhető. Következtetés: tartósan nem alkalmas használatra.
  3. A tartósan legjobb megoldás a mángorló szakértők szerint a mángorló tisztító kendő acélgyapot csíkokkal. Az acélgyapot magas nyomás alatt úgy vág, mint sok kicsi penge a fémes felület felett, leszedi a lerakódásokat a teknőről; a puha polírozó csíkok a leoldott szennyeződést kihordják a mángorlóból. Ez érinti az összes mélyedést és egyenetlenséget. A csiszoló közeg soha nem lesz tompa. Amíg az acélgyapot jelen van, a szennyeződés eltávolítása  hatékonyan történik. Normál acélgyapottal – acél teknőtisztító kendőként – és ferrites nemesacél gyapottal – inox teknőtisztító kendőként kapható.

A mángorlóprofi tippje: ha a nedves ágyneműhuzatot rögtön a tisztítókendők után átengedik a mángorlón, ez még inkább gondoskodik a tisztaságról.

  1. Lépés: a viaszolás

A viaszolás a vályútisztítási folyamat után következik. A megfelelő viasz kiválasztásakor a következő érvényes: „minél jobb a mosási minőség, annál kisebb adag szükséges”. És: „nem létezik túl jó mángorlóviasz.” A mángorlóviaszt a vályú hőmérsékletéhez és a mángorló típusához kell igazítani. A növényi viaszok szintetikus magas hőmérsékletű komponensekkel, antisztatikumokkal és tisztító adalékokkal a legjobb hatásfokot érik el a legkevesebb felhasználás mellett; azaz ezek extrém terhelés mellett is megmaradnak a vályúban, anélkül, hogy már előtte elpárolognának. Az olcsó viaszok ezzel ellentétben elpárolognak, és hő hatására hamar lebomlanak, legkésőbb, amikor elérték hőmérsékleti alkalmazási határukat” Ennek következménye: ragacsos barna lerakódások a vályúban, a hidakon és a hengeren, vagy a levegőelvezető csatornában. Semmi esetre se tartalmazzon állati zsírt vagy egyszerű paraffinokat.

Ezen kívül érvényes a következő mottó: „használjon olyan sok viaszt, amennyi szükséges, és olyan keveset, amennyi lehetséges”. Az első adagolási javaslatot a gép gyártója adja meg. A takarékos adatolást kísérletezéssel lehet megtapasztalni. A túladagolást kisebb műanyag pohár alkalmazásával lehet elkerülni, például a háztartási mosószerekből származó adagolópohárral, vagy félbevágott műanyag flakonnal.

A mángorlón történő átengedéskor a viasz már 70°C – 80°C-on olvadni kezd. Az EURO-WAX-HT termék kisebb mosógyöngyei gyorsan elolvadnak a mángorlón egy-két hengerléssel. Kettő-négy hengerrel rendelkező mángorlókon még a hátsó vályúk is optimális viaszellátást kapnak, mert az EUR-HT-WAX nagy pelyhei késleltetve olvadnak el. A High-Power-Wax-Plus minden mángorló számára megfelelő. Porviaszok nem ajánlatosak, mivel azok csomósodásra hajlamosak.

A mángorlóprofi tippje: A viasz színe a hatásfokban rendszerint nem játszik szerepet. Többrétegű kendőket – akár régi ágyneműhuzatokat – a viaszolókendő után lehet engedni, hogy a felesleges viaszt eltávolítsák.

A Aramid-Waschtuch Orange (Narancs Aramid Mosókendő), ahogy azt a vezető gépgyártók évek óta szállítják az új mángorlókkal, optimális a viasz egyenletes eloszlatásához a vályúban,. A folyékony viasz a szilikonos mosózsák révén nem tud a mángorló henger textil tekercseléséhez jutni.. Folyékonyan eloszlok az aramid szerkezetben, és a mángorló felületét egyenletesen borítja be.

Nem jó, ha a kalander, beadagológép és hajtogatógép szalagjai, illetve a kalander öltöztetőanyaga viaszt kap. Ezért a forró viaszolókendőt már a hajtogató gép egyenes továbbítójából ki kell venni. Ezért minden Aramid Orange viaszolókendő mellé pamut hővédő kesztyűt mellékelnek.

A mángorlóprofi további tippje:

– egy lehűtött viaszolókendő, mely nagyon merev a kihűlt viasztól, a viasz túladagolására utal. Ezt viasz hozzáadása nélkül olyan sokáig kell használni, amíg lehűlve is ismét puhának nem lehet érezni.

– amennyiben plusz viaszokkal próbálják meg eltávolítani a viasz problémáit, akkor érdemes megfigyelni, az okokat keresni, és a problémát elhárítani.

– aki egyszerre két Orange Aramid viaszolókendőt párhuzamosan küld át a mángorlót, időt takarít meg a viaszolásnál. Ez a vályútisztító kendőre is érvényes.

Ha Ön a vályútisztítás és viaszolás lépéseket naponta ismételten elvégzi, akkor Ön már ezzel is sokat tett a mángorlón átmenő mosandókért.

Intenzív intézkedések külön esetekre

Természetesen mindig vannak kitüremkedések a vályúszennyeződésben. Különböző intézkedések segítenek különösen makacs lerakódásoknál: 240-es szemcséjű csiszolószalag / -vászon vagy 180-as szemcséjű hőálló csiszolóanyag (flíz) – legtöbbször vályúkendő váltás során alkalmazva. A vegyileg ható tisztítópasztákat egyszerű használni, és szintén nagyon hatékonyak. A mángorló-szakértő még egy tippje: „aki meg akarja magát kímélni ettől a munkától, az a nemesacél-gyapotcsíkokkal rendelkező INOX-MRT Orange Aramid tisztítókendőt rakja az átlapolás alá a mángorló kendő végére, és a hengert így többször megforgatja. Ez a vályútisztító kendő (MRT) ellenálló ennek a különleges alkalmazásnak az extrém magas hőmérsékletével szemben.

A cikk forrása: Damit beim Mangeln alles glattlauft. Richtige Mangelpfelge In: RWTextilservice. 2016/6.  p. 40-42.
Mángorló/kalander beszerzését tervezi? Tekintse meg az IPSO kínálatát, ismerje meg a   technológiát.  

IPSO S kalanderek / 180-290 mm

IPSO FCI szalagos kalander/ 320-500 mm