Magas vasalási minőség – optimális gazdálkodás

A vályús kalanderek tulajdonságai

A mosodai berendezések között a mosó-csavarógépek és a szárítógépek megfelelő kiválasztásán túl fontos, hogy a kalandereket is körültekintően válasszuk ki az optimális gazdálkodás érdekében. A döntés megkönnyítése céljából olyan műszaki információkat gyűjtöttünk össze a berendezésekről, amelyek kihatnak a gazdaságossági kérdésekre is.

A vályús kalanderek működése

A vályúban gőz vagy termoolaj áramlik, melyből ez utóbbi villannyal vagy gázzal fűthető. A termoolaj keringetését gravitációval vagy szivattyúval lehet megoldani. A gravitációs keringetésnél általában a vályút alulról atmoszférikusan fűtik (szőnyegégő->perforált cső), míg szivattyú alkalmazása esetében egy termoolaj kazán kerül beépítésre a kalanderbe. A gravitációs keringetéskor a gázzal felmelegített termoolaj annak hőmérséklet különbségénél fogva áramolni kezd a vályúban. A gőzzel és forró olaj keringetéssel fűtött gépeknél bizonyos gyártók kettős áramlású vályúkat alkalmaznak. A fűtőközeg speciálisan tekercselt vezetése révén garantált az egyenletes hőátadás. Az olajszivattyúval rendelkező gépek esetében az olaj áramlási sebessége magasabb, így a kalander termelékenysége is magasabb.

 

A vályúk kialakítása

Létezik merev, 2 részből csuklósan összeillesztett merev (csak gőzfűtés esetében) és vékony flexibilis kialakítású vályú. Ez utóbbi könnyebb a merev vályúnál, azonban elmondható, hogy ez által kevésbé stabil. A merev, csuklósan összeillesztett vályú két oldala hidraulika segítségével préselődik össze, aminek az az előnye, hogy mindig rászorul a vályú a hengerre, így a ruhára, továbbá nagyobb vasalási út érhető el, a vasalási minőség javul (ugyanezt el lehet érni a flexibilis vályúknál is). Igen fontos műszaki paraméter a vályús kalanderek esetében a nyomás alatti tényleges vasalási szög (és az ebből számolható vasalási út), mely lehet 160, 180, de akár 280 fokos is. Természetesen minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a kalander termelékenysége. A vályú és a henger mozgását tekintve egyes berendezések a hengert emelik ki pneumatikusan, míg más esetben a vályút süllyesztik hidraulikusan. Természetesen mindkét eljárásnak megvannak az előnyei. A vályú anyaga célszerű, ha szénacélból van, mivel a rozsdamentes acélnak kevésbé jó a hővezető képessége.

 

 

Mángorló textíliák

 A hengereket nomex vagy polyester filccel fedik be.

A nomex-anyagú tűs filc alkalmas magas hőfokon történő mángorláshoz, azonban ez egy olyan típusú szintetikus szövet, amely használat közben elszíneződik. Ez az elszíneződés a hengeren elsőként azokon a részeken lép fel, ahol kevesebbszer érintkezik a kezelt nedves textíliával. A filc elszíneződését, amely akár teljesen el is feketedhet, a kezelt textil nem veszi át. A filcet 60 °C lehet mosni, s akár száraz vagy kissé nedves állapotában fel lehet húzni újra a hengerre, amit a művelet idejére minimum 100 °C-ra fel kell fűteni.  A tényleges teljesített üzemelési óraszámtól függően a szövetet 1-2 év elteltével cserélni kell, mert az állandó kopásnak van kitéve, ezáltal idővel teljesen kisimul, s az optimális textiltovábbító képessége nem garantált.

A poliészteres mángorlószövet nagyságrendileg 180 °C-os mángorlási hőfokig funkcionál megfelelően. Ezt a típusú szövetet üzemeltetési óraszámtól függően 9-12 havonta szükséges cserélni a megfelelő mángorlási minőségé elérése érdekében.

Fontos, hogy lehetőség szerint a kalander teljes munkaszélességét használjuk a vasalás során, hogy a lehető legtöbb energiát megspóroljuk, továbbá, hogy az említett elszíneződést elkerüljük. A nedves textil hűti a vasalófilcet, mely által az elszíneződés elkerülhető.

Ennek érdekében célszerű a kisebb darabokból (párnahuzat, konyharuha) egyszerre többet elhelyezni a behordó felületen. Továbbá érdemes akkora munkaszélességű berendezést választanunk, amely megfelelő az általában vasalt textilek szélességének.

 

Vasalási minőség

Azon berendezéseknél, ahol a szalag nem csak a beadagolást segíti, hanem a vasalóhengereken is továbbítja a textilt (szalagos kalanderek), gyakran előfordul, hogy a szalagok érintkezési pontja egy idő után nyomot hagy a vasalt textíliákban. A legszebb vasalási eredményt a vályús kalanderekkel lehet elérni, ahol egy teljes homogén felület érinti a textíliát. Mivel a henger 180 °C-ban végződik a vályús kalanderben, szerkezeténél fogva több henger, akár 4 is egymás mögé tehető. Ebben az esetben a textilt egy híd segítségével vezetik át egyik hengerről a másikra. Ennek előnye, hogy nagyobb mennyiség is levasalható ugyanannyi idő alatt. Több henger ill. vályú esetében a vasalt textíliát un. kalanderszalag szorítja a hengerre, illetve emeli el attól a vasalás végén. Ezek a szalagok is nyomot hagyhatnak a vasalt textíliában, így a legjobb minőséget egyhengeres vályús kalanderekkel lehet elérni, ahol a textil hengerről történő leválasztását leválasztólemezek végzik.

A vályúban keletkezett pára a perforált hengereken keresztül elszívó segítségével távozik. A pára és a hengernyomás, mint a vasalás két alapvető tényezője lehetővé teszi, hogy extra minőségű vasalást végezzünk.

Vályús kalander vásárlását azon ügyfelek számára javasoljuk, akik hosszú távú, gazdaságos megoldásban gondolkodnak, mindamellett fontos számukra, hogy ügyeljenek a finiselés minőségére is és elfogadják, hogy egy vályús kalander kétszer annyiba is kerülhet, mint egy szalagos.

A szalagos kalanderek azonban:

– legtöbbször max. 500 mm hengerátmérőig készülnek

– nagyon nehezen hozzáférhetők szervizelés során

– a szalagok időszakos cseréje nagyon költséges

Amennyiben vályús kalander érdekli, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az ipso[at]bepatek.hu email címen.