Magyarországon otthon vagyunk – Hungarikumok a BEPATEK ügyfélkörében

30 év sok mindenre elegendő egy cég életében, többek között arra is, hogy stabil partnerkört alakítson ki. Külön öröm, ha az ügyfelek körében olyan cégek, intézmények vannak, akik hazai és világviszonylatban is büszkeséggel töltik meg az ember szívét, például azzal, hogy hungarikumok.

A BEPATEK Kft. több olyan partner számára szolgáltat, ahol vagy maga a cég, mint márkanév tartozik a magyar nemzeti csúcsértékek közé, vagy a termék, amit előállít. Ezekből készítettünk most egy kisebb összeállítást.

CERTUSS az iparban

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a Zsolnay Porcelanmanufaktura szárító berendezések fűtésére használja a CERTUSS gyorsgőzfejlesztőt. A 2007-es beruházás költséghatékonysági megfontolásból indult, hiszen a régi szárító berendezések átalakítása vagy újak vétele egyaránt többe került volna, mint a két 200 kg/h teljesítményű CERTUSS gőzfejlesztő beüzemelése. Így költségcsökkenés volt tapasztalható, hiszen a munkafolyamat illeszkedni tudott a kisebb mennyiségű termeléshez.

Ipari mosógépek műemlék épületben

A kulturális örökséghez tartozó hungarikumok közé tartozik az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és Természeti Környezete, ahol ügyfeleink köréből többen vettek részt rendszeresen megtartott partnertalálkozóink egyike alkalmával, amiről szintén adtunk tudósítást régi weboldalunkon. Az Apátsági mosoda cégünk első ügyfelei közt szerepel, immár 30 éve mosnak IPSO ipari mosodai berendezésekkel. Itt összesen 7 IPSO gép felel a mosodai szolgáltatás minőségéért. Ez az év kiemelkedő, hiszen a tervek szerint új szálloda épül, amelyben a mai igényeknek megfelelő mosoda kerül majd kialakításra.

Pannonhalma a levendulaültetvényekről híres, az alföldi térség pedig arról, hogy az itt begyűjtött kamillavirágzat Hungarikum. Partnereink között tisztelhetjük a Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi ZRT. –t, ahol a kamilla szárítására használják a 2009-ben vásárolt CERTUSS Junior 200-as gőzfejlesztőt a balmazújvárosi üzemben. A természetes gyógyításnál maradva meg kell említenünk Béres József nevét, aki 1956-ban még kiváló dolgozó címet kapott a tavaszi hónapokban végzett eredményes munkájáért, 1980-ban pedig már a nevét viselő roboráló készítmény, a Béres Csepp és Béres Csepp Extra bekerült a Hungarikumok közé. A Béres termékek előállítása 1996-tól egy közel 3000 m2 alapterületű saját tulajdonban lévő gyárban történik, korszerű technológiával. A gyártókapacitás és minőségellenőrzési rendszer biztonságos működése és bővítése érdekében 2013-ban számos beruházást hajtottak végre, melynek keretében beszerzésre került többek között egy új gőzfejlesztő berendezés is a régi, 1999-es gyártású mellé. Nem kell messzire mennünk a hatóanyag gyártás területéről, hogy elérjünk egy újabb Hungarikummal büszkélkedő BEPATEK Partnerhez. Az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t 1927-ben alapította Kabay János gyógyszerész a zöld máktokból történő morfin gyártására, melyen alapuló szabadalom képezi a morfin ipari előállításának alapjait a mai napig világszerte. A feltaláló, kutató vegyész, a „morfingyártás magyar atyjának” életműve Kabay – módszer néven vonult be a köztudatba, s 2016-ban a Hungarikumok közé. A tiszavasvári üzemben 1991-ben került először beszerzésre IPSO mosógép, és legutóbb a nevezetes évben, 2016-ban egy IPSO IA normál fordulatszámú mosógép, mellyel 4-re bővült a beüzemelt IPSO mosodai berendezések száma. A normál fordulatszámú ipari mosógépeket rendszerint olyan üzemekben használják, ahol nincs szükség erőteljes centrifugázásra, mint például gumiból készült eszközök mosásánál.

 

 

 

A gyógynövények és gyógyhatású készítmények után következzen egy újabb Hungarikum csoport, az agrár- és élelmiszergazdaság körébe tartozó márkák és cégek. A magyar konyha elengedhetetlen kelléke a fűszerpaprika, melyből kettő is a Hungarikumok részét képezi, s örömünkre mindkettőt partnerünknek tudhatjuk. Az egyik a Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény, másik pedig a Szegedi Fűszerpaprika-őrlemény. Míg az előbbit felhasználó Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a német CERTUSS gőzfejlesztőket használja egyfelől a paprika csírátlanítására, másfelől a ketchup gyártásához, addig a Rubin Kft. két CERTUSS Junior gőzfejlesztőt használ, a Szegedi Paprika Zrt. prémium gőzfűtésű IPSO ipari mosógépet üzemeltet.

 

 

 

 

 

 

Nem kell Szegedről elmennünk a következő csúcsminőségű magyar termékért, a PICK Téliszalámiért. A 144 éves, Magyarország legrégebbi húsipari márkája egy 2008-as felmérés szerint a legtöbb esetben elsőként említett magyar márka volt, 2011-ben a PICK Szeged Zrt. számára készített országos, reprezentatív felmérés alapján pedig a legismertebb húsipari márkanév hazánkban. 2012-ben pedig a Nielsen Kereskedelmi index szerint a PICK SZEGED Zrt. piacvezető a magyar húsiparban. A több díjjal rendelkező márka két IPSO gőzfűtéses ipari mosógéppel és egy szintén gőzfűtéses szárítógéppel szolgálta ki az üzemi mosást.

Az ételektől és a paprikától sem búcsúzunk, csak Budapest felé vesszük az irányt, egészen pontosan Kecskemétre, ahol a 100%-ban magyar tulajdonban lévő UNIVER Product Zrt. hungarikum termékei, az Erős Pista és a Piros Arany készülnek. Mindkét ételízesítő alapját a korábban említett kalocsai és szegedi tájkörzetből származó kiváló minőségű fűszerpaprika adja. A cég 4 gőzfejlesztőt üzemeltet, az első 2003-as, az utolsó két CERTUSS pedig 2008-as beszerzés. A cég a berendezéseket szintén ketchup előállításához használja.

Visszakanyarodunk a gyógyszerekhez, no de nem a megszokott módon. Az „égett szesz”, azaz a pálinka a 16. századig gyógyszernek számított, ma hungarikum. Cégünknek nem egy pálinkafőzde elégedett partnere, ahol az üstök melegítésére használják legfőképp a CERTUSS berendezéseket. Olyan nevek erősítik referenciánkat, mint az Árpád Pálinka, Nobilis, Agárdi Pálinkafőzde, Demeter Pálinka Manufaktúra, Zsindelyes Pálinkafőzde Kft., Gombosi Pálinkafőző, Bajai Pálinka Kft.. S az utolsó eladott hazai CERTUSS SC Junior gőzfejlesztő szintén pálinkához köthető, a kistokaji Tyukodi Pálinkafőzdében került beüzemelésre, ahol a főzőkészülék fűtésére használják. S ha már alkohol, akkor folytassuk: pezsgő.

Forrás: http://www.promenad.hu/2018/04/04/mar-szemunk-is-ihatja-honlapot-kaptak-a-palinkak/

A 2018-as évet a BEPATEK a Törley üzemben zárta egy partnerlátogatással, ahogy erről is írtunk, így ezt az áttekintést is a 2016-ban hungarikummá kikiáltott termékkel, a Törley pezsgővel zárjuk, ahol a CERTUSS gőzfejlesztőt a limitált szériás pezsgők borítófóliáinak elkészítéséhez használják.

Összefoglalónkból kiderül, hogy a gőzfelhasználásnak Magyarországon számos formája létezik, az élelmiszergyártástól kezdve a gyógyszergyártáson át még jó pár helyen, üzemben alkalmazzák az ipari gőzt, korábbi számításaink szerint legalább 80 iparágban. Ugyanígy látható, hogy a BEPATEK másik ága, a mosodaipari termékek sem mindig a klasszikusan megszokott helyekre kerülnek, mint szálloda, szociális intézmény, hanem bizony ipari oldalon is hasznát veszik a minőségi belga mosodaipari berendezéseknek. Mindkét iparágban több mint 1000 referenciája van érdi cégünknek, s bízunk benne, hogy az előttünk álló 30 évben további hungarikummal rendelkező partnert üdvözölhetünk referenciáink között.

 

 

Forrás :

http://www.beres.hu/beres/cegunkrol/gyartas

http://www.hungarikum.hu/sites/default/files/portfolio-9.jpg

http://hungarikum.kormany.hu/download/1/a8/d0000/9%20Pick%20t%C3%A9liszal%C3%A1mi_FIN.pdf

http://www.univer.hu/hu/aktualis/hirek/hungarikum_lett_az_univer_piros_arany_es_eros_pista.html