Újabb Hungarikum a CERTUSS-szal előállított termékek között

1790-ben történt, hogy a császári udvar orvosa egy korty Unicumot kínált II. Józsefnek gyomorbántalmára, aki aztán a legenda szerint így szólt: „Dr. Zwack, das ist ein Unikum!” A piros vöröskereszttel fémjelzett üvegcse 50 év múlva került gyártósorra, amikor Zwack József, a „Generális” 1840-ben megalapította az első Zwack céget. 1883-ban védjegyet kapott a gyomorerősítő likőr, amely az 1790-ből származó titkos recept alapján készül a mai napig – CERTUSS gőzfejlesztő segítségével.

A vörös keresztet 1922 után váltotta a ma ismert aranyszínű, piros háttérrel. Mindaddig használati jogdíjat fizettek a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek. A ma is ismert Soroksári úti gyártelepet 1892-ben építették fel, és a legmodernebb gyógynövény kivonatolási és lepárlási technológiát alkalmazzák napjainkban is falai között. A vállalatot a 20-as, 30-as években a gazdasági világválság, majd a II. világháború miatt érte veszteség, míg végül kártalanítás nélkül államosították 1948-ban. A titkos recepttel a mellényzsebében Zwack János egy szovjet teherautón menekülve elhagyta az országot. Az akkori államosított gyárban nem az igazi likőr receptje alapján folyt a gyártás. Az eredeti ital új hazája Olaszország, majd New York lett, ahová a Zwack testvérpár családjával letelepedett. Zwack János az USA-ból nyert pert a budapesti gyár és a kommunista magyar állam ellen, ahonnan még mindig az ő nevük alatt exportálták a termékeiket. A testvérpár mindkét tagja sajnálatos módon két hét eléréssel hunyt el nem sokkal a per megnyerése után.

Az Unicum gyártás folyamata

Zwack Péter a ZWACK név fennmaradása érdekében a Jim Beam céggel is szerződést kötött, hogy ezzel gyártsanak gint, vodkát és slivovitot, majd 1988-ban visszatért családjával Magyarországra és az állami Likőripari Vállalattal közösen vállalatot alapított. 1992-ben alakult a Zwack Unicum Részvénytársaság

Az Új Generáció

2008-ban adta át gyermekeinek Zwack Péter a stafétát, így a hatodik generációval folytatódik a hagyományőrzés. Nem sokkal ez előtt került piacra az Unicum Next Liqueur, amely az új generációt célozza új, citrusos ízvilágával. 2012-ben kerül bevezetésre egy újabb termék, az Unicum Szilva, amelynek alapanyaga az aszalt szilva. Ezen kívül még számos termék megtalálható a gyár palettáján, de az alaptermék, az UNICUM Keserűlikőr 2015-ben bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, így írva be magát végérvényesen a magyar produktumok közé.

A régi lepárló épülete

CERTUSS és az UNICUM – Új generációs TC gőzfejlesztő az új generációs termelésben

Korábban már írtunk arról, hogy hány Hungarikum életében játszik szerepet a német gőzfejlesztő.

CERTUSS gőzfejlesztő

Cégünk büszke arra, hogy egy újabb kiváló magyar termék előállítását segíti az általunk forgalmazott CERTUSS gőzfejlesztő. Jelen esetben egy 400 kW/h gőzteljesítményű gázfűtésű új generációs Junior TC modell kerül beüzemelésre a soroksári úti gyárban a régi, nagyvízteres kazán helyére. A berendezés feladata a megfelelő minőségű gőz előállítása egyfelől a palackok sterilizálásához, másrészt a fóliazsugorításhoz.

 

 

 

Forrás:

Zwack történet: https://zwackunicum.hu/hu/cegunk/zwack-tortenet/

A képeket készítette a Zwack épületében a régi lepárló kiállító termében: Vitéz Éva